Hlavní navigace

AirCam OD-600HD a OD-325HD: velcí bratři na hlídání (recenze)

27. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Doby, kdy se pod pojmem záběr z bezpečnostní kamery skrývala směsice pixelů, na kterých byl stěží rozeznatelný obrys postavy, jsou dávno za námi. Dnešní přístroje dokáží zachytávat obraz v poměrně vysokém rozlišení, na kterém snadno přečtete poznávací značku automobilu nebo rozeznáte obličej. Chytré kousky pak vidí ve tmě, odolávají útokům vandalů, nedělá jim problém extrémní počasí a dokáží pokrýt celou místnost či halu.

AirLive AirCam OD-600HD a OD-325HDKamerky AirLive AirCam OD-600HD a OD-325HD

AirLive AirCam OD-600HD

AirLive AirCam OD-600HD
maximální rozlišení 1280 × 1024 px
snímková frekvence 15–30 fps
rozsah pohybu 355° horizontálně, 90° vertikálně
formáty videa H.264, MPEG-4 ASP, MJPEG
konektory RJ-45, mikrofon, audio, DIDO
web AirLive
cena od 7600 Kč

Ač se může jevit toto vajíčko jako velice křehký předmět, je přizpůsobeno provozu v extrémních podmínkách, jako je vysoká vlhkost nebo prašné prostředí. Navíc má odolat i útokům narušitele, který se pravděpodobně chystá odnést část vašeho majetku. Tvrzený je jak průhledný plast chránící snímací zařízení, tak samozřejmě i podstava, ve které je ukryta většina elektroniky obstarávající chod kamery.

Největší zbraň tohoto bezpečnostního kukátka je však v něčem jiném. Disponuje totiž otočným mechanismem, který umožňuje otáčet čočku kamery o 355 stupňů a naklánět v rozsahu 90 stupňů. Kromě toho, že tento pohyb můžete manuálně ovládat pomocí webového rozhraní, nebo dodávaného softwaru, nabízí se také možnost nastavení určitého úseku, ve kterém bude kamera automaticky cyklovat. S pohyblivým snímačem je také spojena užitečná funkce – Detekce pohybu. Pokud kamera pohyb zaznamená, může jednak zahájit záznam videa na server, a také se zafixovat na pohybující se objekt, za kterým se bude otáčet. Ke kameře můžete rovněž připojit další bezpečnostní prvky jako je alarm. Kamera může také poslat upozornění na mail.

AirLive AirCam OD-600HD a OD-325HD AirLive AirCam OD-600HD a OD-325HD
AirCam OD-325HD vidí i ve tmě, AirCam-OD-600HD se zase umí otáčet

AirLive AirCam OD-325HD

AirLive AirCam OD-325HD
maximální rozlišení 1280 × 1024 px
přisvětlovacích diod 24
formáty videa H.264, MPEG-4 ASP, MJPEG
konektory RJ-45, mikrofon, audio, DIDO
web AirLive
cena od 5300 Kč

Ještě o kus dál v odolnosti jde tento statický bratříček. Ten sice neoplývá pohyblivým mechanismem, zato je však jeho tělo vyrobeno z odolného hliníku. Díky tomu se skvěle hodí na monitorování venkovních prostorů, jako je vchod, nebo třeba parkoviště. Kromě zvýšené odolnosti však nabízí ještě jednu nestandardní vychytávku. Do vínku totiž dostal 24 LED diod, které používají infračervené světlo, jenž lidské oko neregistuje. Snímací čip si s ním však poradí více než dobře a výsledek převede do viditelného spektra. Vy tak můžete prostory sledovat i v naprosté tmě a to až do vzdálenosti 25 metrů.

Stejně jako u předchozího modelu, i zde je nejjednodušší možnost konfigurace skrze webové rozhraní, které je dostupné jak na lokální síti, tak všude tam, kde je připojení k internetu. Nastavit toho můžete opravdu hodně. Od základních parametrů, kterými upravíte kvalitu obrazu, přes upozornění mailem až po detekci pohybu. Pro běžného uživatele je však rozhraní hodně složité a nepřehledné. K živému obrazu z kamery ale nemusíte nutně přistupovat pouze z počítače. Rozhraní je totiž možné sledovat i na mobilním telefonu.

KL24

AirLive AirCam OD-600HD a OD-325HDJednou z výtek je méně přehledné webové rozhraní

Za zapůjčení děkujeme firmě AirLive.

Byl pro vás článek přínosný?