Hlavní navigace

Akasa BayMaster: netradiční čtečka karet s podporou disků (recenze)

4. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Akasa AK-ICR-10 takovou jedoduchou čtečkou je. Kromě SD karet má dva sloty pro xD a Memory Stick od Sony (které se tohoto vlastního formátu drží zuby nehty), jak přídavek je na boku ještě malý slot pro mobilní karty microSD a M2 (zmenšený Memory Stick). Kromě „mobilních“ karet se všechny zasunují do slotu spodní stranou nahoru. V balení je bílá krytka určená (jak jinak) pro bílé skříně.

AKASA BayMaster AK-ICR-10
Parametry
Cena 431 Kč
Zapůjčil Alza
AKASA BayMaster AK-ICR-10
čtečka karet/dokovací stanice
podpora formátů: SD (podpora SDXC, SDHC), xD, MS, microSD (microSDHC), M2, SATA (2,5")
příslušenství: bílý čelní panel, šroubky

Rychlost naší standardní SD karty je ve čtečce průměrně 19 MB/s a pro běžné používání není třeba hledat vyšší čísla. To už by musela být čtečka připojená přes USB 3.0, aby to mělo smysl a takové zatím nejsou.

Kdyby šlo o obyčejnou čtečku, tak o ní nepíšu. Jenže tato má ještě jeden velký slot pro 2,5" pevné disky. Podporuje rozhraní SATA, disk může být samozřejmě HDD nebo SSD až do výšku 11 mm.

AKASA BayMaster AK-ICR-10AKASA BayMaster AK-ICR-10AKASA BayMaster AK-ICR-10AKASA BayMaster AK-ICR-10

Čtečku vložíte do volné 3,5" pozice ve skříni. V mém případě byl problém, protože moje skříň má jen 5,25" a sehnat redukci se v českých eshopech ukázalo jako obrovský problém. Ale nakonec jsem jeden nepovedený čínský odlitek sehnal a pilníkem jej upravil na ty správé rozměry.

Zapojení čtečky v počítači je v podstatě standardní. Vnitřní konektor USB 2.0 zapojíte do desky a pro SATA je tu taky kabel. Jenže jen napájecí, jež připojíte na volný kabel ze zdroje – zapomněl snad výrobce na něco?

AKASA BayMaster AK-ICR-10

Rozebral jsem proto čtečku a podíval se na zapojení. Z jedné strany plošného spoje je místo pro 2,5" disk a microSD/M2 kartu. Sloty pro SD, xD a MMC jsou na druhé straně (proto se do nich karty z našeho pohledu zapojují obráceně). Na desce najdete dva hlavní čipy:

RTS5130 – kontrolér pro všechny čtyři sloty paměťových karet (pro USB 2.0) JM20329 – převodník SATA na USB 2.0
AKASA BayMaster AK-ICR-10

AKASA BayMaster AK-ICR-10

Takže je to jasné, Akasa převádí SATA rozhraní z vloženého pevného disku na USB, čímž ale podstatně snižuje jeho rychlost na 30 MB/s, což je zhruba limit USB 2.0. Není příliš jasné, čeho tím výrobce docílí, protože kdyby vyvedl i datový SATA kabel, mohl tento čip ušetřit.

 

Tak jako tak, slot pro pevný disk funguje, vložený disk dosahuje rychlosti 30 MB/s a pro občasné použití funguje na jedničku. Systémový disk však takto použít nepůjde – kdybyste je chtěli třeba střídat. Disk navíc kouká ze čtečky ven asi dva centimetry, na druhou stranu jej lze snadno rukou vytáhnout. Mechanismus vysouvání známý z rámečků pro 3,5" disky tu není.

rychlost redakční SD karty rychlost pevného disku
AKASA BayMaster AK-ICR-10

 

AKASA BayMaster AK-ICR-10

 

Zhodnocení

Čtečku karet by měl mít každý počítač, ale bohatě stačí formáty, které obsahuje testovaná Akasa. Slot pro 2,5" pevné disky je vynikajícím bonusem, který kazí jen fakt, že je připojen přes převodník na USB 2.0. Vše omlouvá 431 Kč, což je velmi dobrá cena za zařízení kombinující čtečku karet s rámečkem pro disky.

Plusy / mínusy
čtečka a rámeček v jednom pevný disk je přes USB
cena  
Hodnocení 90 %

Doplněno:

Nyní již seženete stejné zařízení i s podporou USB 3.0 pod názvem AK-ICR-10U3 a s cenou kolem 600 Kč. Mám jej již k dispozici a SATA disk se stále připojuje přes USB, tentokrát to rychlejší. Musíte využít zadní port, tedy vystrčit kabel ze skříně ven, interní konektor AKASA nepoužila. Samotná čtečka karet se stále zapojuje přes vnitřní USB 2.0.

KL24

Rychlost disku bude potom závislá na propustnosti tohoto rozhraní, tedy zhruba třikrát více. SATA II na USB 3.0 zajišťuje převodník JMS539. Naměřil jsem rychlost kolem 64 MB/s.

Kvůli hloupému převodníku se spíše vyplatí starší verze za mnohem nižší cenu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.