Hlavní navigace

Akasa DuoDockX Wi-Fi: na disk po USB 3.0 i Wi-Fi na PC, iOS i Androidu

13. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod

Možná jste to už také viděli – kamarád donesl sbírku filmů na klasickém pevném disku, druhý pak rychlým hmatem odsunul bočnici skříně, vytáhl připravenou sadu konektorů a připojil jej přímo na řadič. Je to poměrně rychlé, ale rozhodně ne elegantní nebo bezpečné (pevný disk s rychle otáčejícími plotnami visící na kabelech, případně položený hned vedle skříně, to není zrovna nejbezpečnější způsob).

Právě v tomto (a nejen v tomto) ohledu vám může DuoDockX Wi-Fi vyjít vstříc. Jedná se o dokovací stanici pro pevné disky obou standardních rozměrů, Akasa vsadila výhradně na rozhraní SATA, starší disky s IDE tak do stanice nezapojíte.

Spojení s počítačem pak v první řadě zajišťuje USB poslední generace, rozhraní slibuje teoretickou propustnost 5 Gb/s, trpět by pak neměly ani výkonná SSD. Tím ale rozhodně v Akase neskončili. K datům na disku se nyní můžete dostat i bezdrátově, skrze integrovanou Wi-Fi.


Disk se vkládá do zařízení z vrchní strany, slot částečně ochraňuje západka, která vám usnadní práci s menšími (myšleno rozměrově) disky. Na vrchní straně naleznete také dvojici tlačítek, jedno ovládá mechanismus pro vysunutí disku ze slotu (nemusíte s ním trhat), druhé pak slouží pro zapnutí / vypnutí doku a je modře podsvícené.


Když se bavíme o podsvitu, modré světlo vyzařuje také část základny. Světlo je poměrně výrazné, v Akase však nejspíš vyslyšeli přání nemalé množiny uživatelů a diodu lze stiskem tlačítka vypnout. Toto tlačítko naleznete na zadní stěně stanice.

Zadní stěna mimo výše zmíněného tlačítka pro vypínání osvětlení nabídne také tlačítko pro reset nastavení a dvojici zdířek – jednu pro napájecí adaptér, druhou pak pro rozhraní USB 3.0. Příslušný kabel je součástí dodávky.

Výrobce u DuoDockX Wi-Fi uvádí tyto vlastnosti:

Rozměry 94,5 × 140 × 72 mm
Rozhraní HDD SATA 6 Gb/s
Wi-Fi 802.11 b/g/n 
Max. velikost disku 3 TB 
Podporovaný systém souborů NTFS / FAT / exFAT 
Zabezpečení sítě WEP, WPA-PSK (TKIP/AES), WPA2-PSK (TKIP/AES) 
Dosah Wi-Fi 30m 
Počet uživatelů až 3 uživatelé 
Podpora souborů – iOS Video: h.264, .mov, .mp4, .mpv, .3gp, .m4v
Photo: .jpg, .jpeg, .png, .gif, .tif, .bmp, .tiff
Audio: AAC, MP3, M4A, AIF, WAV
Document: MS Office 97 or higher, .pdf, .rtf
Support “Open In” & AirPlay Function 
Podpora souborů – Android Video: h.264, .mp4, .3gp, MPEG-TS, .mkv
Photo: .jpg, .png, .gif, .bmp, .webp
Audio: AAC, MP3, .ota, .imy, .ogg, .rtttl, .rtx, .wav 
Konektivita USB 3.0 
Max. rychlost přenosu 5 Gb/s (USB 3.0), 480Mb/s (USB 2.0) 
Power requirement +12V DC 
Napájení AC 110 ~ 240 Input
DC 12V/2A Output 

Na Android i na iOS

Na Android i na iOS

Zatímco v případě USB kabelu si vystačíte se základní podporou tohoto rozhraní (nejsou vyžadovány žádné podpůrné aplikace), v případě Wi-Fi je to trochu složitější.  Kombinovat oba způsoby není možné – buď dok připojíte pomocí kabelu, nebo pomocí Wi-Fi.

 Pokud k zařízení připojíte kabel, odpojí bezdrátovou síť. Pokud zařízení naopak zapnete bez kabelu, automaticky aktivuje Wi-Fi.

Zatímco situace s připojením pomocí kabelu je poměrně jednoduchá a nepřináší prakticky žádné problémy (Akasa DuoDockX Wi-Fi se ohlásí i na starším USB 2.0), situace s Wi-Fi je již decentně komplikovaná. Nejedná se však o nic, s čím by si trochu zkušenější uživatel neporadil.

Akasa DuoDockX Wi-Fi (Akasa Air pro Android) Akasa DuoDockX Wi-Fi (Akasa Air pro Android)

Výrobce mimo jiné slibuje podporu i pro zařízení na platformě iOS a Android. Pro přístup do nastavení a k datům samozřejmě budete potřebovat aplikaci z příslušných obchodů. Po zapnutí Wi-Fi na zařízení a připojení se telefonem / tabletem můžete do aplikace vstoupit.

Androidí aplikaci jsem otestoval na svém telefonu Samsung Galaxy S II s oficiálním firmware. Stažení z obchodu Play proběhlo bez problému. Dok jsem zrestartoval s odpojeným kabelem a dal vyhledat Wi-Fi. Po přibližně 40 vteřinách se skutečně objevila nová dostupná nezabezpečená síť „akasa air“.

Akasa DuoDockX Wi-Fi (Akasa Air pro Android)
Akasa DuoDockX Wi-Fi (Akasa Air pro Android)

Po připojení jsem dostal IP adresu, spustil aplikaci a ta si automaticky načetla informace o připojené stanici. Prakticky okamžitě jsem tak mohl otevřít obsah disku. Ten je v aplikaci celkem logicky rozdělen na fotografie, hudbu a videa. Ve výchozím nastavení jsou vidět i soubory nemultimediální.

Akasa DuoDockX Wi-Fi (Akasa Air pro Android) Akasa DuoDockX Wi-Fi (Akasa Air pro Android) Akasa DuoDockX Wi-Fi (Akasa Air pro Android) Akasa DuoDockX Wi-Fi (Akasa Air pro Android) Akasa DuoDockX Wi-Fi (Akasa Air pro Android)

Načítání fotografií bylo poměrně svižné, především díky tomu, že jsem dok testoval s SSD OCZ Vertex 3. Do velké míry výkon třídícího mechanismu závisí na použitém disku i klientského zařízení. V rámci aplikace je pak možné soubory do telefonu či tabletu stahovat nebo nahrávat. Myslím, že by bylo fajn do aplikace přidat i možnost synchronizace souborů, byť třeba jen jednosměrně.

Víc mě ale zajímalo nastavení. Některé z vás už možná napadlo, že připojením se k Wi-Fi síti dokovací stanice se připravíte o přístup k internetu. Není to tak úplně pravda – pomocí nastavení lze stanici připojit k domácímu AP, dok tak bude schopen distribuovat i internet.

V nastavení je možné také nastavit zabezpečení a název sítě či změnit uživatelské jméno a heslo. Nechybí ani poměrně důležitá položka pro aktualizaci firmware. Žádná aktualizace v době testování dostupná nebyla, nemohl jsem tak proces aktualizace otestovat.

Akasa DuoDockX Wi-Fi (Akasa Air pro Android) Akasa DuoDockX Wi-Fi (Akasa Air pro Android) Akasa DuoDockX Wi-Fi (Akasa Air pro Android) Akasa DuoDockX Wi-Fi (Akasa Air pro Android) Akasa DuoDockX Wi-Fi (Akasa Air pro Android) Akasa DuoDockX Wi-Fi (Akasa Air pro Android)

 

Testy

Výkon zařízení samozřejmě do velké míry závisí na osazeném pevném disku, v případě bezdrátového připojení pak také na vzdálenosti mezi zařízeními a podporovaném standardu. Maximální teoretická propustnost skrz Wi-Fi je v tomto případě 150 Mb/s.

Všechny testy probíhaly s osazeným OCZ Vertex 3 naformátovaným na NTFS, připojení bylo realizováno USB kabelem do dedikovaného USB 3.0 PCI-e řadiče NEC. Pro sekvenční čtení a zápis posloužil pevný disk z řady WD Black, kopírování malých souborů pak probíhalo z RAMdisku. Zbytek testovací sestavy je shodný s tou, na které probíhají testy síťových úložišť (popis dostupný zde).

Sekvenční čtení a zápis

Teste sekvenčního čtení a zápisu probíhaly pomocí programu FastCopy. Zápis i čtení jsem nejprve otestoval proti doku, pak jsem disk připojil přímo na SATA řadič na desce. Jak je z výsledků patrné, DuoDockX Wi-Fi si přece jen část výkonu ukrojí. V případě klasického pevného disku by výsledky mohly být vyrovnanější.


 

CrystalDiskMark

V syntetickém benchmarku byl zápis v obou případech shodný, ve čtení pak dok už ztrácel několik desítek megabajtů. Při čtení malých souborů na tom byl paradoxní DuoDockX Wi-Fi lépe, zřejmě je na vině starší deska s rozhraním SATA 3 Gb/s.


  

ATTO Disk Benchmark

Další z řady benchmarků jako by se bál atakovat hranici 200 MB/s. V případě zapojeného SSD „napřímo“ se však výsledky přeci jen posunuly, a to zejména při čtení. Rozdíly jsou však patrné v obou směrech.


  

PCMark 7 a 8

Poslední dvě verze PCMarku obsahují i testy datových úložišť. V nejnovější edici test nezřídka kdy zabere i několik hodin (v případě pomaloběžných disků pro notebooky), SSD se naštěstí příliš nefláká a tak jsem zařadil výsledky z obou benchmarků. Bodové hodnocení můžete srovnat s vlastními disky či externími rámečky.

 
 

 
 

Závěr

Závěr

Akasa DuoDockX Wi-Fi není zařízení pro každého. Trh s externími disky je poměrně přesycený a skoro každý má doma nějakou tu „velkou flešku“ pro přenos dat. Pokud se však potýkáte s přenosem velkých objemů dat často a chcete si užít trochu komfortu, určitě nebudete po pořízení doku litovat.


 

Navíc se nejedná o jedinou funkci tohoto zařízení. Přidaná hodnota v podobě bezdrátového připojení pro chytré mobily či tablety určitě není k zahození. Škoda jen, že nelze využívat obou funkcí zároveň.

+ povedený design

+ slušný výkon

+ vypnutelné LED osvětlení

+ bezdrátový přenos

- nelze využít Wi-Fi i USB současně

- aplikace by mohla zvládat synchronizaci dat

KL24

 


Graf ceny produktu Externí box AKASA AK-DK03W3 poskytuje server Heureka.cz

Byl pro vás článek přínosný?