Hlavní navigace

Akasa Omega: hliníkové monstrum

28. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy

Už samotná krabice od této skříně je nezvykle rozměrná, což dává tušit větší rozměry skříně. A skutečně, Akasa Omega se svými 560mm na délku a 240 mm na šířku patří mezi největší middle tower skříně na trhu. Provedení konstrukce i bočnic je celohliníkové, z leštěného plechu je pouze speciální deska pod základní deskou, která zároveň tvoří velkou část zadní strany skříně.

Vzhled skříně je spíše industriální, nicméně velmi pohledný a hlavně propracovaný a funkční. Čelo je opatřeno dvířky, za nimiž se ukrývají mechaniky. Dvířka ale plní spíše estetickou funkci – nejdou zamknout a neotevírají se ani do 180°. Na jejich zadní straně najdete přišroubovanou plastovou perforovanou desku, která může být zdrojem nepříjemného drnčení. Tlačítka Power a Reset společně s diodami najdete na dvířkách i pod nimi.V čele skříně je před pevnými disky osazen jeden 12cm větrák.

Bočnice jsou vyrobeny z 1,2mm hliníku. Levá je opatřena mřížkou, k níž je možné přichytit dva 12cm větráky.

Zadní stranu tvoří leštěný plech, který přechází do podkladní desky pod základní desku. Celý tento komplet lze jednoduše vytáhnout uvolnění čtyř šroubů. Instalace desky a přídavných karet je pak velmi pohodlná, protože ji lze provádět mimo skříň.  Zadní strana je osazena jedním 12cm větrákem Akasa s odběrem 0,18 A.

Pravá bočnice (z čelního pohledu) je zcela bez perforací. Na boku skřně pak narazíte na sestavy předních konektorů – 2× USB, 1× FireWire, 1× eSATA a 2× audio.



Vnitřní prostor

Vnitřní prostor je rozměrově skutečně impozantní. S osazováním čehokoli nebudete mít žádný problém, protože všude je dostatek místa (nehledě na to, že celou podkladovou desku můžete vytáhnout). Spodní deska, stejně jako zadní stěna je vyleštěna do zrcadlového lesku, což velikost vnitřního prostoru jen umocňuje. Přídavné karty uchytíte pomocí šroubů s velkými hlavičkami.

 

Zdroj je důkladně podložen, takže nebude rozhodně docházet k namáhání zadní stěny. Pevné disky jsou uchyceny v rámečku, který lze ale jen velmi ztuha vytáhnout. Před nimi se točí 12cm větrák Akasa.

Přední panel lze poměrně jednoduše odklopit, čímž se dostanete k prachovému filtru před nasávacím větrákem.

Skříň působí díky své šířce a délce skutečně dominantně. Vzhledem k vyšší hmotnosti k ní dostanete i kolečka pro snadnější manipulaci. Šroubky v barvě skčíně jsou již v této cenové relaci samozřejmostí.

Bočnice jsou vyrobeny z 1,2mm hliníku, což dokazuje i naše měření. Uchycení bočnic není ale úplně nejlepší, protože u takto velkých bočnic může poměrně snadno dojít k rezonancím. Pryžové podložky zabraňující dotyku kov na kov by zde byly určitě vhodným doplňkem.

Instalace komponent

Instalace komponent je skutečně jednoduchá a příjemná. Šroubovák budete potřebovat pouze k přichycení zdroje a povolení někteých velkých šroubů, které velmi drží. Pro instalaci zdroje budete nuceni demontovat horní kryt, což nebývá zrovna obvyklé.

Základní desku můžete osadit buďto přímo ve skříni (prostoru je skutečně mnoho) nebo můžete vytáhnout celou podkladovou desku společně se zadní stěnou ven.

Pro optické mechaniky jsou k dispozici celkem čyři pozice, pro pevné disky pak dalších pět (plus dvě externí). Díky ohromné délce skříně budete moci bez problémů osadit i dlouhé grafické karty přímo před pevné disky. Náš testovací Radeon X1600 XT se ve skříni téměř ztrácel.

Při osazování mechanik a pevných disků budete nuceni vzít šroubovák do ruky podruhé, protože tyto pozice neoplývají potřebným mechanizmem k bezšroubové montáži.

Teplotní testy

Pro sledování teplot používáme Everest 4.50, který dokáže zároveň ukládat hodnoty z teplotních čidel na základní desce, procesoru, grafické kartě a pevném disku. Oproti dřívějším testům je tak v tomto změna, protože dříve jsme používali test OCCT 2.0, který ale nedokázal sledovat teplotu grafické karty.

V prní chvíli je minutu monitorován systém bez jakékoli zátěže. Poté zatížíme procesor a paměti  testem Prime95 (konkrétně Torture test, In Place large FTTs). Abychom zatížili i grafickou kartu, tak současně se zatížením procesoru spouštíme zátěžový test v ATITool, který vytíží grafické jádro stabilně na 100 %. Aby byl zatížen i pevný disk, tak navíc probíhá dlouhý test v HD Tachu, který je spuštěn dvakrát za sebou. Zátěž všech komponent skončí přibližně po osmi minutách (po skončení HD Tachu). Poté následuje přibližně patnáctiminutové doměřování poklesu teplot při odvětrávání skříně v idle režimu.

Jak ukazuje graf teplot, s odvětráním je na tom skříň velmi dobře. Teplota disku se drží kolem ideálních 35 °C, základní deska o několik málo stupňů výše. Při zátěži se teploty procesoru a grafické karty vyšplhají hodně vysoko, ale po ukončení zátěže je propad teplot velmi rychlý, což značí, že odvětrání dobře funguje.

Systémové větráky v tomto případě běžely na maximální výkon (1200 ot./min.). Jejich hlučnost byla hodně nízká, při blízkém poslechu produkovaly spíše nízký brum, než nepříjemné pískání. Po mírném zregulování by nebyly slyšet vůbec.

Metodiku testování skříní se nyní budu snažit do finální podoby, takže pokud budete mít nějaké konstruktivní návrhy, diskuze je jim zcela otevřená.

Závěr

Akasa Omega je jednoznačně velmi povedená skříň, která ale bude mít budování pozice na trhu trochu obtížné. Na jedné straně jsou zde výrobci Lian-Li, Antec, Silverstone a další, kteří se na tento vyšší segment trhu specializují již delší dobu a v podobné cenové hladině nabízejí řadu zajímavých skříní. Na straně druhé je zde např. Gigabyte 3D Aurora, která za cenu o dvanáct set nižší nabízí o trochu menší vnitřní prostor, ale také celohliníkové provedení a tři 12cm větráky.

 

I takto drahá skříň má však několik menších nedostatků, které by mohly některým uživatelů znepříjemnit život. Tím nejpodstatnějším jsou dvířka, která jsou jednostranná, nemají zámek a jdou otevřít jen příbližně do 130°. Plast, který je v nich osazen by také mohl být zdrojem nepříjemného drnčení, což se ale v praxi zatím nepotvrdilo.

Na stranu druhou má Akasa některá významná pozitiva. Především je to bytelná konstrukce a výsuvný systém pro snadné osazení základní desky a přídavných karet. Také eSATA port se mezi předními výstupy často nevidí. Osazené větráky příliš hluku nenadělají, ale manuální regulace by jim nezaškodila.

Celkový dojem je však z této skříně velmi pozitivní a její koupi mohu vřele doporučit. Problémem ale pro většinu uživatelů bude její vysoká cena, která se pohybuje kolem 4500 Kč.

Plusy a mínusy

+ kvalitní zpracování
+ dva 12cm větráky
+ protiprachový filtr
+ instalace základní desky
+ chladící výkon

- vyšší cena
- dvířka nemají zámek a mají malý úhel otevření
- chybí regulace větráků

Za zapůjčení skříně Akasa Omega děkujeme společnosti 100Mega Distribution
100Mega

MMF24

Kompletní galerie