Hlavní navigace

Akcie Microsoftu vyletěly na 14leté maximum. Na co akcionáři reagují?

17. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Akcie Microsoftu včera vyletěly nahoru. Vlastně se dostaly na 14leté maximum. Firmě se zatím pod vedením Nadelly daří dobře a chování nového ředitele vzbuzuje důvěru akcionářů. Maximem zatím v posledních hodinách bylo 44,31 dolaru, což v jediném dni představovalo zhruba 4% nárůst. Za podobnou cenu se s akciemi obchodovalo naposledy kolem roku 2000.

Tip: Microsoft se odklání od „služeb a zařízení“. Vizí Nadelly je mobilita a cloud

Na co akcionáři reagují? Kromě slibných plánů s produkty to bude plánované propouštění, k němuž by podle spekulací mohlo dojít už zítra. O práci přijde údajně minimálně 1 000 zaměstnanců bývalé Nokie ve Finsku. Microsoft prý také zavře laboratoře Oulu R&D na severu země. Spekulace o propuštění začaly v prvních červencových dnech.

 

Propouštění má předčit to, ke kterému došlo v roce 2009. Tehdy oznámil, že z firmy odejde až 5 000 lidí. Nakonec jich bylo 5 800. Nadellovo řečnění v posledních dnech spekulace jedině podpořilo. S mobilní divizí Nokie firma ostatně nabrala 25 000 dalších pracovníků. Některé spekulace tvrdí, že o práci přijde až 10 % zaměstnanců.

CS24

Dále akcionáři pravděpodobně reagují na včerejší oznámení finančních výsledků Intelu, které jsou pozitivní. Trh s počítači se totiž i podle jeho čísel zotavuje. Microsoft také na WPC 2014 oznámil, že se nová Windows zaměří opět na produktivitu. Do toho všeho se Microsoft pochlubil, že prodeje Xboxu One se oficiálně zdvojnásobily od zlevnění o 100 dolarů.

Zdroj: Microsoft News | WinBeta