Hlavní navigace

Jak na aktualizace ovladačů zdarma

Sdílet

Zdroj: freepik
Čas od času se může stát, že vám přestane fungovat určitá funkce nebo věc ve vašem počítači. Většinou pak nastává dlouhé pídění po tom, co problémy způsobilo. Na vině přitom často bývají zastaralé ovladače, které se starají o komunikaci mezi hardwarovými komponenty a operačním systémem. Pravidelná aktualizace ovladačů je tedy dobrý základ, jak se vyhnout potencionálním problémům při práci s počítačem.

Co jsou to ovladače?

Zjednodušeně lze říct, že se jedná o soubory, které jsou používány operačním systémem pro správnou komunikaci s hardwarovými komponenty (grafická karta, procesor, operační paměť).

Zastaralé a dlouho neaktualizované ovladače mohou mít vliv na zpomalení operačního systému nebo nižší výkon a v některých případech mohou způsobovat i problémy s kompatibilitou systému a jeho následný pád. Ve vlastním zájmu je tedy dobré udržovat všechny ovladače pokud možno aktuální.

Nejlepší programy zdarma pro aktualizaci ovladačů

Pokud nechcete každý ovladač aktualizovat samostatně a preferujete jednoduchost, máme pro vás řešení v podobě několika programů pro aktualizaci ovladačů. Ty umožňují jedním klikem naskenovat všechny aktuální i chybějící ovladače ve vašem systému a poté vám nabídnou (nejčastěji) nejaktuálnější ovladače, které si můžete stáhnout.

DriverEasy

Jedná se o aplikaci, jež po nainstalování naskenuje váš počítač a vyhledá neaktuální ovladače, které poté můžete jednotlivě nainstalovat. Automatická aktualizace jedním kliknutím funguje bohužel u PRO verze, za kterou si však zaplatíte 30 € (asi 760 Kč) za rok.

DriverEasy můžete stáhnout z portálu slunečnice.cz

DriverEasy pro aktualizaci ovladačů zdarma DriverEasy pro aktualizaci ovladačů zdarma (zdroj: cnews.cz)

Driver Booster

Další alternativou pro vyhledání dostupných aktualizací ovladačů je program Driver Booster. Ten v základu umožňuje to stejné, tedy vyhledávání neaktualizovaných ovladačů. Nabízí ale modernější tmavé rozhraní a dále také řadu nástrojů.

K nástrojům zdarma patří nastavení zálohy nebo obnovení staré zálohy, oprava nefunkčního zvuku a sítě nebo nesprávně nastaveného rozlišení. To se může hodit v případě, že si nevíte rady, jak tuto činnost v systému Windows udělat.

Pokud by se vám aplikace zalíbila a chtěli byste využít její potenciál naplno, připravte si rovných 25 $ (asi 540 Kč) za rok.

Driver Booster můžete stáhnout z portálu slunečnice.cz.

Driver Booster pro aktualizaci ovladačů zdarma Driver Booster pro aktualizaci ovladačů zdarma (zdroj: cnews.cz)

Využijte potenciál doplňkových softwarů k vaší základní desce

Výrobci základních desek uvolňují i software, který umožňuje vyhledání neaktualizovaných programů a ovladačů a možnost jejich nainstalování přímo v softwaru daného výrobce. Konkrétně se jedná o GIGABYTE, Asus, MSI a ASRock.

Gigabte App Center Gigabte App Center (zdroj: gigabyte.cz)

GIGABYTE APP Center

Ideální v případě, že jste si pořídili základní desku od stejnojmenné značky a nechce se vám stahovat všechny ovladače zvlášť. Pomocí APP Center můžete nainstalovat nejen zbývající ovladače pro správnou funkčnost GIGABYTE periférií, ale zároveň i další ovladače zvuku, grafické karty apod.

GIGABYTE APP Center můžete stáhnout na oficiálních stránkách.

Asus EZ Update

Další na seznamu je software od společnosti Asus s názvem EZ Update. Ten nabízí stejné funkce jako APP Center od GIGABYTE, ovšem jak už název napovídá, využijete jej v případě, že jste majitelem základní desky od Asusu.

Tato funkce je součástí programu AI suite 3, která však musí být vaším konkrétním modelem podporována.

Asus EZ Update můžete stáhnout na oficiálních stránkách po zadání vaší konkrétní základní desky.

MSI Live Update

Live Update je svým principem stejný jako konkurenční software, avšak umožňuje mimo instalaci nebo aktualizaci ovladačů i aktualizaci BIOSu.

MSI Live Update můžete stáhnout na serveru stahuj.cz nebo na oficiálních stránkách.

ASRock Live Update & App Shop

Posledním z posvátné čtveřice je společnost ASRock se svým softwarem Live Update & App Shop. Ten, jak už název napovídá, umožňuje aktualizaci ovladačů, dále pak BIOSu a systémových aktualizací.

KL24

Čím se však tento program od ostatních odlišuje, je možnost zakoupení a stažení populárních počítačových her. Zároveň si zde můžete zakoupit exkluzivní bonusy do her nebo prémiovou herní měnu.

ASRock Live Update & App Shop můžete stáhnout na serveru slunečnice.cz nebo na oficiálních stránkách

Byl pro vás článek přínosný?