Hlavní navigace

Aktuální tržní podíly výrobců grafik: Intel si vzal zpět svoje, AMD drobně ubralo Nvidii

24. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tři měsíce zase utekly rychleji, než je milo, a tak je opět čas na čtvrtletní zprávu o tržních podílech jednotlivých výrobců grafických karet (respektive GPU, integrovaných i samostatných), kterou pravidelně vydává analytická firma Jon Peddie Research. V předcházející epizodě jsme mohli vidět, že v poslední čtvrtině roku 2016 se poměrně dost propadly prodeje Intelu a naopak si polepšily Nvidia a AMD. Dlouho jim to však nevydrželo. Nyní již máme data také za první kvartál roku letošního a dá se říci, že situace se vrátila téměř přesně zpět.

První kvartál roku je sezónně slabé prodejní období, zatímco poslední kvartál zase silné. Nepřekvapivě se proto počet prodaných GPU mezikvartálně snížil o 17,5 %. A propad je zaznamenán i proti prvnímu čtvrtletí roku 2016, což znamená, že dochází k setrvalému poklesu tohoto trhu. Pode Jon Peddie Research se meziročně prodalo o 4,5 % méně GPU (aktuální číslo je údajně 82,67 milionů za kvartál). Tento propad nastal výrazně v desktopové oblasti (-13 %), v noteboocích se naopak prodeje proti Q1 2016 o něco zvedly (+2 %). Pro připomenutí, JPR počítá do své analýzy jen integrovaná a samostatná GPU v osobních počítačích a pracovních stanicích, nikoliv v serverech, konzolích, embedded zařízeních nebo mobilních zařízeních s procesory ARM.

Ovšem tato situace nepostihla všechny hráče na trhu stejnou měrou. Díky tomuto se vítězem tohoto tradičně slabého období stal Intel. Ztratil totiž ve svých prodejích proti Q4 2016 jen 13,91 %, kdežto jeho konkurenti pochodili hůř, jak ještě uvidíme. Jon Peddie Research uvádí, že prodeje notebookových procesorů s grafikou se mezikvartálně zhoršily o 8 % a těch desktopových o 10,5 %, což ale nemůže dát v průměru oněch skoro 14 % celkově, patrně tedy v těchto dílčích číslech někde byla udělána chyba.

AMD na rozdíl od Intelu zaznamenalo větší propad prodejů, než byl průměr trhu. Prodej APU pro desktop se zhoršil o 22,2 %, prodej APU pro notebooky o 18,8 %. Nejvíce se propadly samostatné desktopové grafiky Radeon, kde se prodalo o 34,6 % méně kusů. Nejméně si naopak pohoršily přídavné Radeony pro notebooky, kde byl výsledek o 16 % horší. Celkově to podle JPR vychází na propad prodejů různých integrovaných a samostatných GPU o 24,8 %.

Zajímavé je, že prakticky totožná číslo vychází i pro firmu Nvidia: její prodeje se propadly celkově o 25,6 %. Pokles byl větší v samostatných grafikách pro PC, kde ztratila 27,8 %, stále ale méně, než AMD (takže v této kategorii by GeForce měly získat tržní podíl). V noteboocích byl propad prodeje grafik nižší, jen 23 %, zde by ale zase měl být tržní podíl přenechán Radeonům, jež ztratily méně.

CS24

Tržní podíly výrobců grafických karet/GPU, Q1 2017 (Zdroj: Jon Peddie Research) Tržní podíly výrobců grafických karet/GPU, Q1 2017 (Zdroj: Jon Peddie Research)

Efekt těchto změn je takovýto: tržní podíl Intelu se zvýšil z 68,1 % na 71,1 %, tedy o tři procentní body. Nvidia ztratila 1,7 procentního bodu a klesla z podílu 17,5 % na 15,8 %. AMD ztratilo 1,3 procentního bodu a z 14,4 % minule se dostalo na 13 %. Jak již bylo předestřeno na začátku, úspěch Intelu zcela vymazal zisky AMD a Nvidie, které si dotyční připsali v minulém období (Q4). Intelu patrně pomohlo, že v v lednu vydal novou generaci procesorů (Kaby Lake), což povzbudilo upgrady a prodeje nových PC, které byly o kvartál předtím naopak kvůli čekání na nová CPU pozdrženy. Pro srovnání: v Q3 měl Intel tržní podíl 71,0 %, v Q4 se propadl na 68,1 %, ale nynějších 71,1 % znamená, že už vše získal zpět.

Tržní podíly výrobců grafických karet/GPU, graf vývoje od roku 2010 (Zdroj: Jon Peddie Research) Tržní podíly výrobců grafických karet/GPU, graf vývoje od roku 2010 (Zdroj: Jon Peddie Research)

Vůči sobě Nvidia a AMD pozice držely

Zajímavé je, že ztracený (a poté znovu získaný) podíl Intelu si Nvidia a AMD v obou těchto obdobích rozdělily víceméně symetricky, takže čistě mezi nimi nedošlo k velké výměně tržního podílu. AMD minule (v Q4) vylezlo z 13,0 % na 14,4 %, nyní se vrátilo na 13,1 %. Nvidia minule narostla z 16 % na 17,5 %, nyní spadla zpět na 15,8 %. Konečný výsledek proti stavu před půl rokem je pravda o něco lepší pro AMD, ale nijak drasticky. Nvidia má celkový podíl stále vyšší.