Hlavní navigace

Zakladatel moderní informatiky Alan Turing se objeví na britské 50librové bankovce

29. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: Bank of England
Britská národní banka představila novou bankovku s portrétem Alana Turinga. Turing byl brilantní matematik a zakaldatel moderní informatiky. Během druhé světové války dokázal dešifrovat Enigmu. Nyní se objeví na bankovce s nominální hodnotou 50 liber.

Bank of England rozhodla o výběru osobnosti pro novou bankovku již před lety, nyní představila její podobu. Kromě portrétu je na bankovce patrný design s technickým výkresem dešifrovacího stroje, jeho známou matematickou formulí či řetězec zobrazující datum jeho narozenin v binárním formátu. Přední strana bankovky obsahuje standardní portrét královny.

Datum narození v binárním kódu
Datum narození v binárním kódu
Turingova šifra
Turingova šifra

Přes své zásluhy nebyl po válce slavný a dešifrování Enigmy bylo tajné ještě dlouho poté. Turing byl kvůli své homosexualitě obviněn a donucen k chemické kastraci (nebo vězení). Britská vláda se mu oficiálně omluvila až v roce 2009, 55 let po jeho předčasné smrti. O jeho životě byl natočen film The Imitation Game. Odhaduje se, že Alan Turing svým dílem zkrátil válku o 4 roky a zachránil 21 milionů životů.

KL24

Bankovka již není papírová, ale vyrobená z odolnějšího polymeru. Do oběhu vstoupí 23. června na Turingovy narozeniny, letos by se dožil 109 let. Možná také znáte Turingův test. Alan jej prezentoval v roce 1950 a jeho cílem je ověřit, jestli je na druhé straně komunikace člověk nebo nějaká umělá inteligence. První počítač jeho test překonal až v roce 2014.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.