Hlavní navigace

Alcatel kompletně přechází na displeje s poměrem stran 18:9

26. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost TCL, která stojí za značkou Alcatel, představila nové smartphony pro rok 2018. Celkem sedm smartphonů vesměs základních řad v ceně do 4500 Kč, velikostí mezi 5,3 a 6" a vždy s procesorem MediaTek. Nejvyšší model má MediaTek MT6750, 32GB úložiště, Android 7, ale také moderní USB-C, za což musím pochválit. Nicméně to vypadá, že Alcatel zůstane pro TCL značkou levných dostupných telefonů, zatímco dražší smartphony zůstanou doménou Blackberry.

Tou nejzajímavější informací je, že naprosto všechny nové Alcately budou mít displej s poměrem stran 18:9. Přestože jde o trend, ostatní výrobci si zachovávají i modely s poměrem 16:9 a zatím jen Alcatel přechází kompletně. TCL jako výhodu tzv. FullView displejů uvádí více prostoru při prohlížení webu, sociálních sítí či pro sledování filmů.

alcatel-189

Zrovna ten poslední bod je diskutabilní – ač jsem nedávno sledoval na jiném mobilu s displejem 18:9 film v poměru 21:9 a bylo to o něco lepší, naprostá většina obsahu je spíše 16:9. Druhým důvodem může být závislost na čínských továrnách chrlící nějaké konkrétní displeje za určité ceny, což je disciplína, kde si může pravidla hry určovat ve větší míře tak možná Apple, Samsung nebo Sony. Třetím důvodem může být móda, kdy 18:9 zavedené u vlajkových lodí možná působí na zákazníky jako něco lepšího, tak to nabídneme taky.

Skutečná výhoda 18:9 je spíše v lepší úchopu v jedné ruce u větších úhlopříček, což nakonec uvádí i TCL. Za to si ale výrobci mohou sami tím, že vyrábějí phablety a zrovna Alcatel v toho menších úhlopříčkách už moc nenabízí. Pětipalcové modely Alcatel A3 nebo U5 pomalu končí a asi nejlepším Alcatelem je stále model Idol 5S. Představené novinky se mu bohužel nevyrovnají.

Řada 1 jsou dva velmi levné mobily s cenou do 2500 Kč a velikostí 5,3". Jako jediný přichází s novým Androidem 8.

alcatel1x_mwc_main_01

Řada 3 má čtyři varianty. Základní obsahuje 5,5" displej, modely 3X a 3V jsou ještě větší. Alcatel 3X nabídne 5,7" a Alcatel 3C je už obří 6" phablet.

alcatel3_mwc_main_01

Řada 5 čítá jeden model o velikosti 5,7" a osmijádrový procesor MediaTek. U něj se objevuje zajímavá funkce předního fotoaparátu, kdy podle počtu detekovaných obličejů přepíná do širokoúhlého režimu. Umí také odemykat pomocí obličeje, ale spíše jako doplněk k hlavnímu zámku. Tento model disponuje i čtečkou otisků prstů.

CS24

alcatel5_mwc_main_01

 

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.