Hlavní navigace

Alfa Dominator: Čistokrevný rodokmen AMD

26. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy, vnější pohled

Většina výrobců počítačových sestav se vyznačuje snahou zaujmout zákazníky především parametry procesoru a grafické karty a na kvalitní skříň se zdrojem již příliš nehledět. Ne tak Alfa Computer. Ten umístil svoji sestavu do velmi prostorné skříně Cooler Master Dominator, která se vyznačuje zdrojem umístěným na dně skříně, dobrou konstrukcí a bohatými možnostmi chlazení.

Zadní strana je doslova prošpikována perforacemi. Díry mají tvar plástve s poměrně velkými otvory. Za tou největší trůní 12cm větrák se sníženými otáčkami prostřednictvím BIOSu. U této skříně nechybí ani průduchy pro vyvedení vodního chlazení.

 

Ani levá bočnice nemohla zůstat bez perforace. Za jednou z nich se nachází přídavný 12cm větrák. Bočnice sice nejsou zrovna z nejtlustších, nicméně k nepříjemným rezonancím nedocházelo. Komu by nestačil jeden větrák, může zkusit osadit ještě jeden.

Možnosti připojení, použité komponenty, parametry

Možnosti připojení

USB porty, audiokonektory, FireWire i eSATU pak najdete na horní straně skříně, kde jsou velmi dobře přístupné (v případě, že sestava stojí na zemi a nic nad ní nepřekáží). Na přední straně pak nechybí čtečka paměťových karet, která snad již definitivně vystrnadila disketovou mechaniku.

Díky základní desce Asus najdete mezi zadními konektory i rozhraní FireWire a eSATA. Grafická karta pak přichází se dvěma DVI, jedním HDMI  a DisplayPort.

Použité komponenty

Uvnitř skříně se vám schovává 500W napájecí zdroj Seasonic SS-500ET, základní deska Asus M4A79XTD EVO, dva 2GB moduly Kingston a grafická karta Sapphire Radeon HD 5770.

Vnitřní uspořádání, hlučnost, rozšiřitelnost

Vnitřní uspořádání

Skříň má také trochu netypické umístění napájecího zdroje, který se zde nachází na dně. Od toho se odvíjí umístění základní desky a rozvod kabeláže. S ní si v Alfě skutečně vyhráli. Ke kladům skříně Dominator pak patří i kompletní bezšroubová montáž disků, mechanik i přídavných karet. S dvouslotovou grafikou si však upínací mechanismus nedokázal poradit a tak přišly ke slovu staré dobré šroubky. K rozšiřování konfigurace máte vzhledem plnohodnotné ATX desce dostatečné pole působnosti.

 

Hlučnost a chlazení

Alfa se také hodně soustředila na chlazení, což se odrazilo na instalaci celkem tří přídavných větráků. Po jednom najdete na přední, zadní i boční straně. Na procesoru se bohužel usídlil pouze chladič dodávaný s procesorem. Největším zdrojem hluku byla v počítači ale při zátěži grafická karta. Celková hlučnost sestavy byla pak spíše průměrná.

 

Aplikační výkon

Aplikační výkon

Jako procesor zde nastoupil do služby čtyřjádrový Phenom II X4 945 s pracovní frekvencí 3,0 GHz. I když je frekvence tohoto procesoru vyšší, než u konkurenčních procesorů Core i5 750 (2,66 GHz), výkonově na moderní Core i5 bohužel nestačí. To se odrazilo na většině testů, kde sestava Alfy mírně zaostávala.

Nyní se můžete podívat na souhrnné hodnocení aplikačního výkonu.

Herní výkon

Herní výkon

Sestavy
testujeme v několika hrách i syntetickém 3DMarku Vantage. Hry jsou testovány při
rozlišení 1680 × 1050 px, které je nativním pro často prodávané 20 až
22palcové monitory. V prvním průchodu jsou hry testovány bez
anti-aliasingu, v druhém průchodu se zapnutým čtyřnásobným vyhlazováním
hran (MSAA). V případě hry World in Conflict testujeme ve dvou
nastaveních kvality, přičemž ta vyšší již obsahuje i čtyřnásobný
anti-aliasing. Součástí nové metodiky se staly hry Stalker: Clear Sky a ArmA II, které jsme testovali ve stejném rozlišení jako ostatní hry.

 

Nyní se můžete podívat na souhrné hodnocení herního výkonu.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří kódování videa do DivX 6.8, převod HD videa do H.264 pomocí X.264 benchmarku, kódování 200MB WAV souboru do MP3 pomocí lame 3.97 a úprava fotek v Paint.NET.

Na závěr nechybí souhrnné hodnocení práce s multimediálním obsahem.

Spotřeba a zahřívání

Spotřeba a zahřívání

Co se týče měření teploty, tak zde měříme teplotu procesoru pomocí aplikace CoreTemp. Teplota je měřena bez zátěže i v ní, což simuluje zátěžový test Prime95 spuštěný na všechna jádra.

Co se teplot týče, tak chladič od AMD dělal svoji práci velmi dobře a ani v zátěži se teplota nepřehoupla přes 60 °C. Rezerva k taktování zde tak stále (alespoň mírná) je.

Měření spotřeby probíhá zásuvkovým wattmetrem, který měří spotřebu celé sestavy (bez monitoru). Spotřebu sestavy měříme bez zátěže, v plné zátěži, kterou simulujeme spuštěným Prime95 v kombinaci s fur renderingem z GPU Caps Viewer. Dále se také díváme na spotřebu sestavy v režimu spánku i při vypnutí.

Trochu rozporuplně dopadlo u této sestavy měření spotřeby. Procesor od
AMD na modernější Intely v tomto ohledu trochu nestačil a spotřeba bez
zátěže se pohybovala kolem 80 W. Při zatížení procesoru a grafické
karty se ale karta obrátila a sestava odebírala relativně nízkých 269 W.

Na závěr nechybí souhrnné hodnocení teplot a spotřeby.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Alfa Dominator je poctivě zpracovanou sestavou, která ale oproti cenově stejně postavené konkurenci nepatrně ztrácí po výkonnostní stránce. Čtyřjádrový Phenom II X4 945 na níže taktované Core i5 750 bohužel nestačí, stejně jako Radeon HD 5770 na GeForce GTX 260. Rozdíly ale nejsou nikterak propastné. Alfa se vám ho navíc snaží vynahradit velmi dobrou skříní a nadprůměrným chlazením, do něhož můžete započítat rovnou tři přídavné 12cm větráky (přední, boční, zadní).

Graf celkového hodnocení pak odpovídá přesně tomu, co jsem psal již v předchozím odstavci. Nižší výkon hlavních komponent je oproti konkurenci znát, přičemž Alfa rozdíl stírá v podstatě jen v oblasti chlazení a teplot.

Plusy a mínusy

+ atraktivní a prostorná skříň
+ účinný a tichý zdroj
+ výkonné chlazení
+ kapacita pevného disku
+ vyvázání kabelů

- mírně nižší výkon
- jen průměrná hlučnost
 

MMF24

Za zapůjčení sestavy děkujeme společnosti ALFA Computer.