Hlavní navigace

Alienware TactX Keyboard: podsvícený hráčský skvost

14. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co naleznete v balení a popis klávesnice

Alienware je vcelku známý výrobce počítačových periferií, z portfolia je silně cítit zaměření na hráčskou obec (v nabídce je např. i myš ze série TactX). Přesto se však nejedná o žádného no-name výrobce – tuto značku totiž vlastní Dell, kterého jistě všichni znalci počítačů dobře znají. Na TactX se rovněž podílel i další uznávaný výrobce periferií, o tom však ale až v kapitole Software.

Balení klávesnice je velice střídmé a elegantní: krabice je zhotovena z laciného kartonu s černým nástřikem, na kterém najdete pouze název výrobce a logo mimozemšťana. Uvnitř nenaleznete žádné tlumící hmoty ani jiné bezpečnostní prvky, Alienware (resp. Dell) se omezil pouze na zabalení klíčových prvků do igelitu.

Krom zařízení samotného dostanete také instalační CD se softwarem, letáček s informacemi o správné recyklaci a také podložku na zápěstí, kterou si můžete ke klávesnici připevnit. Manuál zcela chybí, je nahrazen elektronickou verzí ve formátu .pdf, jež však není součástí dodávky (musíte si ji vyhledat na stránkách Dellu): de facto jediný alespoň nějaký popis je v nápovědě programu Alienware TactX Keyboard Control Interface, nic jiného uvnitř nehledejte (snaha o maximální úspornost a šetrnost je dobře patrná).

Než se vrhneme na slovní popis recenzované novinky, projeďte si očima zajímavé specifikace udávané výrobcem:

  • Konektivita: 2× USB
  • Barva klávesnice: černá
  • České znaky: ne
  • Multimediální klávesy: ano + 6 × 3 makro kláves
  • Podsvícené klávesy: ano
  • Barva podsvícení: 20 volitelných barev ve dvou zónách
  • Podložka pod ruce: ano (odnímatelná)
  • Podpora OS: Windows XP, Vista, 7 (x86 a x64)

Alienware TactX Keyboard je ryze plastová klávesnice, materiál však nepůsobí lacině a je dostatečně pevný na omak. Černý povrch není třeba nijak přehnaně leštit, výrobce moudře zvolil plně matné provedení a tak vypadá zařízení stále do jisté míry jako nové. Tlačítka mají nezvykle hladký povrch, díky kterému prsty při psaní příjemně kloužou.

  

Hlavní nevýhodou ovládacích prvků (zejména písmenné části) je jejich malá velikost, která může činit uživatelům s většími prsty problémy. Tlačítka mají obecně tužší stisk a lehce vyšší zdvih, odezva při psaní je bohužel pouze průměrná a při testování se mi často stávalo, že ve slovech chyběla některá písmenka (nedomáčknul jsem dostatečně klávesu).

Rozložení kláves je pozoruhodné: mnoho z vás jistě ocení velký Enter a blok kláves Del/Ins/Home/End/PgUp/PgDn ze staré školy, nadějný začátek však naprosto zabíjí ukrutně malý levý Shift a mizerně navrhnutý (čti zkosený) levý Ctrl, jehož nahmatání po slepu by zasloužilo zlatou medaili za šikovnost. Tyto dvě klávesy se výrobci naprosto nepovedly a ani po týdnu jsem si na ně nezvykl: místo Shiftu běžně mačkám Caps Lock a místo Ctrl šestou funkční klávesu, jež se implicitně chová jako klávesa F6.

  

Herní klávesnice by nebyla herní bez programovatelných tlačítek, zde máte k dispozici blok šesti C-kláves (označení výrobce), pro větší možnosti používání pak výrobce přidal ještě trojici S-kláves, jež umožňují mezi bloky přepínat. Ve výsledku tak máte k dispozici rovných 18 (3 × 6) kláves, kterým můžete přiřadit libovolnou funkci. Rychlé nahrávání maker nesoftwarovou cestou obstarává speciální „R“ klávesa, nechybí ani Gaming Mode přepínač pro deaktivaci kláves Win a vyvolání kontextové nabídky. Třešničkou na dortu je multimediální blok výše, kterým můžete ovládat váš hudební přehrávač.

Popis klávesnice bychom měli za sebou, pojďme si nyní prohlédnout softwarovou část.

Software vyrobený na zakázku a hodnocení

Softwarová část je velice zajímavá: nejenom, že za jejím vývojem stojí úplně jiná společnost, i instalace všech součástí je pikantní. Veškerou práci na programech odvedl známý Logitech, což je jistě rozumným krokem (Logitech má bohaté zkušenosti s tvorbou softwaru pro své vlastní klávesnice) zaručujícím bezproblémovou funkčnost a hladký chod.

Svou klávesnici budete ovládat dvěma programy. Prvním je Alienware TactX Keyboard Control Interface, druhým pak Alienware AlienFX. Svůj popis začnu prvním zmíněným.

Alienware TactX Keyboard CI

Při vložení CD do mechaniky se vám nainstaluje právě tento prográmek. Jeho rozhraní je velice jednoduché (skoro se chce říci fádní a nudné), funkčně však vyhovuje na výbornou. Jeho (takřka) jediným účelem je snadná úprava dodatečných funkčních kláves skrze tvorbu profilů.

Profily je možno nastavit přímo pro spouštěcí soubory (.exe) daného programu/hry, můžete si tedy pro každou hru zvlášť navolit naprosto libovolné zkratky a více se již nestarat (profil se načte automaticky při spuštění zadaného .exe souboru). Vytvořené profily lze snadno exportovat/importovat, se zálohováním se jednoduše počítá. Samozřejmě si můžete vytvořit i obecné profily bez vazby na konkrétní programy.

Lahůdkou pro (opravdu) pokročilé uživatele je Script Editor, jenž vám umožní kompletní přemapování a rozšíření funkcionality klávesnice. Samotné programování skriptů je realizováno v programovacím jazyce Lua (s využitím knihovny Keyboard Lua API), jenž je do jisté míry univerzální a v poslední době se využívá především v herním průmyslu.

V praxi je tak možné definovat i opravdu složitá makra s využitím časovače (funkce Sleep), měnit podsvícení po stisku klávesy atp.

Alienware AlienFX

Mocné možnosti nastavení podsvícení, to je jedna z věcí, kterou se novinka od Alienware chlubí na všech frontách. Je zarážející, že program na úpravu barviček se vám nenainstaluje automaticky – absence manuálu a v podstatě absolutní ignorace této možnosti vám do karet hrát nebude, instalační soubor je schovaný přímo na CD a tak jej nemusíte dlouze vyhledávat jako já.

Výše vidíte škálu barev, kterou je možno použít. Chcete-li extravagantní klávesnici, můžete si navolit různé barvy pro multimediální část a zbytek, fantazii se meze nekladou. Podsvícení je opravdu silné a v noci září více než výrazně, následující snímky jsem fotil pozdě v noci takřka v absolutní tmě:

   
  

Právě podsvícení je důvodem, proč klávesnice vyžaduje zapojení obou USB portů: jeden se stará o pouhou komunikaci s počítačem, druhý pak napájí světelné trubice. Znaky na tlačítkách (stejně jako lemování) jsou průhledné a vše velice silně září do tmy, zde nelze výrobci naprosto nic vytknout a za podsvícení si zaslouží velkou jedničku.

Závěrečné hodnocení

Novinka ze stáje Alienware se hodnotí těžko. Na jednu stranu je zde opravdu fantastické podsvícení, které dozajista nemá konkurenci, na straně druhé jsou zde ale drobnosti, kvůli kterým bych se poohlédl po něčem jiném. Na klávesnici se mi psalo vcelku pohodlně (na použití větší síly jsem si zvykl), na opravdu otřesný levý Shift a Ctrl chválu opravdu pět nebudu. To je jediný hlavní zápor, který bych doporučil vzít do úvahu (a to nejsem žádný konzervatista, který by se nebyl schopen přizpůsobit).

Funkční klávesy jsou velice užitečné a nápad přepínání bloků je hodně dobrý, zde si výrobce zaslouží pochvalu také. Softwarová část je na velice slušné úrovni a funguje spolehlivě, zde jde vidět jistá ruka a zkušenosti Logitechu, jenž celý systém navrhoval. Nemohu nezmínit rovněž Script Editor, se kterým si jistě vyhraje každý programátor a hráč v jedné osobě (možnosti Lua jsou vskutku vynikající).

Otázkou zůstává, jestli je za 2000 Kč vůbec o co stát. Své hodnocení tedy uzavřu následujícím doporučením: Alienware TactX Keyboard bude vynikajícím vánočním dárkem pro mladší hráče, kteří se jistě dokáží přizpůsobit omezením, jež jsem zmínil a spíše ocení možnosti podsvícení. Všem ostatním bych doporučil pečlivě zvážit nevýhody a ideálně si i klávesnici odzkoušet před koupí – ani po týdnu intenzivního testování jsem si plně nezvykl a nevěřím, že by se to s delším časovým intervalem změnilo.

CS24

Za zapůjčení klávesnice a možnost použití vybraných fotografií děkujeme společnosti Alfa Computer.