Hlavní navigace

All In One Remote: ovládejte počítač z telefonu

14. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co budete potřebovat:

  • Počítač s operačním systémem Windows či Linux,
  • telefon s operačním systémem Android,
  • bezdrátovou síť, vzájemně propojující počítač a telefon.

Instalujeme server

Začnete na počítači, kam si stáhnete a nainstalujete serverovou aplikaci. Ta se bude starat o přijetí, zpracování a provedení požadavků, jež zadáte z telefonu.

V průběhu instalace na vás nečekají žádné záludnosti, takže vystačíte s klikáním na tlačítko Next. Zástupce programu pak najdete v nabídce Start v sekci Programy-All In One Remote Server 1.4. Protože aplikace komunikuje přes síť, budete při prvním spuštění požádáni o odblokování potřebných portů na firewallu. Nezbývá, než odsouhlasit tlačítkem Odblokovat.

Pak se již zobrazí okno aplikace, které patrně na první pohled zaujme tím, že neobsahuje žádné ovládací prvky, ani nastavení. Není divu – skutečně totiž není nutné nic nastavovat. Důležitá je pro vás sekce From your phone, enter this ip, kde uvidíte IP adresu počítače v rámci vaší LAN. Tento údaj budete potřebovat při připojení z telefonu.

Rozjíždíme dálkové ovládání

Pokračovat budete na telefonu, kde z Android Marketu stáhnete a nainstalujete aplikaci All In One Remote.

Zde vás po prvním spuštění bude zajímat tlačítko Settings, kde v sekci Wifi settings...-Server IP nastavíte IP adresu počítače, který chcete ovládat.

Následně se vrátíte na úvodní obrazovku a přes tlačítko Wifi se dostanete do režimu dálkového ovladače. Zde máte několik možností:

  • MousePad poslouží jako bezdrátový touchpad, který funguje prakticky zcela stejně, jako touchpad u notebooků, včetně možnosti posouvání stránky tažením prstu po pravé straně. K dispozici je levé i pravé tlačítko myši, mezi kterými je ikona pro vyvolání klávesnice (používá se ta, kterou máte v telefonu nastavenou jako výchozí pro zadávání textu).

  • GamePad ocení hráči počítačových her – emuluje jednoduchý křížový herní ovladač s osmi typickými klávesami (L, U, D, R, a, w, d, s). Aby fungoval správně, je samozřejmě nutné přiřadit ve hrách odpovídající klávesy požadovaným akcím.

  • Mp3 Player umožňuje streamovat zvukové soubory MP3 z počítače do telefonu. Nejprve ale musíte nastavit složky, v nichž má aplikace vyhledávat písničky, což provedete přes Menu-Manage PC Mp3 directories a následně Menu-Add directory. Složku, kterou chcete přidat, vyberete dlouhým stiskem. Serverová aplikace zatím neumí vyhledat MP3 soubory v podřízených složkách, takže musíte skutečně přidat tu složku, v níž máte uložené písničky.
  • Control Apps je konečně slibovaný dálkový ovladač. V této verzi podporuje práci s aplikacemi Windows Media Player, MP Classic a Winamp, což jsou patrně nejčastější programy, které byste mohli tímto způsobem potřebovat ovládat. Dá se předpokládat, že autor časem zapracuje podporu dalších aplikací. Ovládací prostředí je pro všechny tři programy prakticky identické (jen u WinAmpu chybí dvě tlačítka) a dovoluje nastavovat hlasitost zvuku, případně zvuk zcela vypnout, přeskakovat mezi kapitolami/skladbami, pozastavovat, spouštět a ukončovat přehrávání. Při přehrávání videa lze navíc aktivovat a deaktivovat přehrávání v režimu celé obrazovky.

KL24

Asi nejzásadnější nevýhodou této aplikace je požadavek, že ovládaný program by měl běžet na popředí. Není sice problém ho s pomocí režimu MousePad spustit, aniž byste se museli zvednout z křesla, nicméně pokud budete chtít All In One Remote používat jako alternativu multimediálního centra, pak by možná stálo za úvahu nasazení sofistikovanějšího software, jako je například XBMC. „Na takové to domácí přehrávání,“ kdy vystačíte s požadavky na ovládání zvuku, pozastavení a opětovné spuštění přehrávání, ale postačuje bohatě. Z hlediska funkčnosti vyhovuje, kritizovat musíme jen neprofesionální grafické provedení.

Byl pro vás článek přínosný?