Hlavní navigace

Alternativní prohlížeče ve Windows RT nedostanou prostor, říká Mozilla

10. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pamatujete na temné doby Internetu, kdy vládl Internet Explorer 6? Redmodský prohlížeč světu vládne nadále, ale jeho podíl se ani zdaleka neblíží stu procent. Jeho monopol je sice dávno pryč, dnes máme na výběr z opravdu širokého spektra prohlížečů, avšak Mozilla se bojí, že by se temnota mohla vrátit. Ve Windows RT, tedy ve verzi Windows pro architekturu ARM, prý nebude panovat zrovna konkurenční prostředí. Konkurence sem prý nebude mít vstup vůbec povolen, takže tolik ke konkurenčnímu prostředí. Windows pro ARM mají problém s tím, že sice obsáhnou desktop, avšak bude v něm povolen pouze běh aplikací od Microsoftu.

Právě zde leží zakopaný pes. Kdyby chtěl někdo další na platformu Windows RT přispěchat se svým prohlížečem, nedostane šanci se uplatnit. Pokud se něco nezmění, bude Internet Explorer jediným prohlížečem, který zde v plnohodnotné formě poběží. Jako uživatelé nebudeme mít na výběr žádnou alternativu, což samo o sobě nezní vůbec dobře. Pokud by chtěla například Mozilla vyrobit Firefox pro ARM, nedostala by přístup k desktopovému prostředí, čímž by přišla o velkou výhodu. Musela by se tím pádem spokojit s Metrem, kde vládne běhové prostředí WinRT. Z technického hlediska by prý bylo nemožné zde vyprodukovat moderní prohlížeč.

 

KL24

Bát bychom se měli, protože platforma ARM má ambice rozšířit se za hranice tabletů. Tyto procesory nastoupí také do osobních počítačů, podíl Windows RT by se měl zvyšovat v neprospěch klasických Windows pro platformu x86. Microsoft situaci odmítl komentovat. A co vy, bojíte se, že nastane další doba temna, kdy nebudeme mít na výběr z alternativních prohlížečů?

Zdroj: The Mozilla Blog | CNET News

Byl pro vás článek přínosný?