Hlavní navigace

Alza GameBox X 4800+: Ticho chlad a výkon

10. 12. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Skříň Thermaltake, konfigurace sestavy

Sympatická skříň sice nepotěší milovníky divokých světýlek, mně její strohý design skloubený s kvalitními materiály naprosto vyhovoval. Stříbrné lemování přední strany je jediný plast, který na skříni najdete. Ten však kvalitu zpracování nijak nesnižuje. Plast je dobře uchycen, nikde nevrže ani se neprohíbá.

Skříň s vámi komunikuje jen pomocí dvou diod, které jsou efektně schované pod mřížkou, takže jejich světlo neruší ani v tmavé místnosti. Modrá dioda indikuje spuštěný počítač a vedle ní občas poblikává dioda červené barvy, která značí pracující pevný disk.

Bočnice je děrovaná přímo nad procesorem, aby docházelo k lepšímu proudění vzduchu. To se také projevilo na teplotách procesoru.

  Alza Gamebox X 4800+
Procesor AMD Athlon 64 X2 4800+ AM2
Základní deska Asus M2N-E SLI
Čipová sada nForce 500 SLI
Grafická karta Asus EN8600GT/2DHT 256 MB
Pevný disk 400 GB, Samsung SpinPoint T166S 16MB, SATA II, 7200 rpm
Operační paměť 2 GB DDR2 800 MHz (4 × Kingston HyperX 512 MB CL 4-4-4)
Operační systém -
Zdroj Fortron ATX 350W, 120mm ventilátor
435 × 190 × 485 mm
Skříň Thermaltake VD3000BNA Matrix VX, 350W
2× ventilátor 120 × 120 × 25 mm
Optická mechanika LG GSA-H42L
Příslušenství Logitech Deluxe 650 Cordless Desktop Black CZ (bezdrátový set myši a klávesnice)
publikace Jak dostat počítač na lopatky
Pouzdro na CD/DVD Asus
Kabel k napájení
Manuály a instalační disky k hardwaru
Cena 23 084 Kč (s DPH)

Přední strana skříně je osazena jednoduchým panelem se dvěma USB zásuvkami, jedním FireWire a zvukovými vstupy/výstupy. Hned pod panelem je umístěna nenápadná čtečka karet, která nabídne ještě jednu USB zásuvku.

Celá přední strana je pokryta plechovou mřížkou, která dole hezky skryje otvor pro ventilátor. Pod mřížkou je navíc protiprachový filtr, který brání zbytečnému nasávání prachu z okolí.

Zadní strana nabízí 4× USB, SPDIF výstup, LPT port, FireWire, Ethernet a konektory 7.1 audio.

Použitá GeForce EN8600 GT obsadí ještě jeden slot pasivním chlazením. Výstupy jsou klasicky 2× DVI a jednou S-video.

Vnitřek skříně je dostatečně prostorný, takže se do něj vměstnalo: 4× externí 5,25" pozice, 2× 3,25" externí a 4× 3,5" interní pozice. Pevné disky a všechny mechaniky se do pozic vkládají pomocí mechanických ližin, které jsou součástí balení.

Potěšilo mě, že záslepky PCI pozic jsou připevněny šroubky. Není tedy nutné je vylamovat a při odstranění některé z karet je možné otvor opět zakrýt.

Grafická karta Asus EN8600 GT používá jen pasivní chlazení

Aplikační a herní testy, teploty

Na počítač jsme nainstalovali operační systém Windows Vista Ultimate, poslední verzi ovladačů grafické karty, ForceWare 169.13 a nejnovější verzi ovladačů čipsetu nForce 15.0.

Aplikační testy

Přenosová rychlost pevného disku Samsung SpinP (53,1 MB/s) patří spíše mezi průměr, více by se mi líbila hodnota kolem 70 MB/s

 

Tabulka, která shrnuje výsledky všech aplikačních testů je uvedena níže.

Herní testy

Serious Sam 2 : 1280 × 1024; World in Conflict : 1280 × 1024, MEDIUM, DX9; Crysis Demo : 1280 × 1024, HIGH; Enemy Territory: Quake Wars : 1280 × 1024, HIGH; Oblivion : 1280 × 1024;

Jediný titul, ve kterém GF8600 GTS pohořela bylo Crysis na vysoké detaily. Na střední detaily už se průměrná hodnota fps pohybovala okolo 20.

Sestava tady hodně trpí slabší grafickou kartou, která už novějším titulům prostě nestačí. Obecně ve všech testovaných hrách platilo, že s vypínáním pokročilejších detailů rapidně stoupala hodnota fps.

 

Teploty

Zatížil jsem kartu benchmarkem 3DMark06 a teploty jsem hlídal pomocí Rivatuneru (v2.06). Díky dobrému proudění vzduchu ve skříni, se teplota GPU nedostala přes 74 ºC, i když je chlazena jen pasivem. Po kliknutí na graf uvidíte, že teplota klesala na standardních 51 ºC jen 11 minut.

Spotřeba je velice nízká hlavně díky grafické kartě.

Při měření v idle zřejmě CoreTemp trochu zazmatkoval, 19 ºC není reálných. Jinak se ale ukazuje kvalitně chlazená skříň

Ani severní můstek nebo paměti se v zátěži nepřehřívají. Teplota pevného disku je udržována 12cm ventilátorem v přední části skříně.

Vyhodnocení

Vyhodnocení

Hned na začátku vypíchnu největší přednosti této sestavy. Ticho, chlad a dostatečný výkon (bohužel pro starší hry). U herního počítače bych si však představoval výkonnější grafickou kartu. To je sice nejjednodušeji upgradovatelný hardware, použitý zdroj (350 W) by však mohl mít s výkonnější kartou potíže. Možnosti přetaktování jsou nulové, takže sestavu budete muset používat tak jak je, bez možnosti vylepšení.

Po spuštění téměř nepoznáte, že je počítač zapnutý, je opravdu tichý. Jediný ventilátor, který je slyšet je ten ve zdroji. Díky použité pasivní grafické kartě by se hluk nezvyšoval ani v náročných aplikacích, bohužel to zase trochu kazí zdroj. Pořád ale jde o velmi tichý počítač. Umístění pevného disku jsem ocenil, přímo na něj fouká ventilátor, a výborně jej tak chladí.

Nejnovější herní tituly dávaly sestavě pořádně zabrat, takže je vhodnější spíše pro starší hry. Z celé sestavy mám pocit, že se šetřilo na nesprávných místech. Dodávaná skříň je kvalitní a komponenty se v ní chladí takřka sami. Pár stupňů nahoru u procesoru, který stejně nepřetaktuju kvůli základní desce, bych klidně oželel a raději platil za výkonnější grafickou kartu.

+ minimální hluk
+ skříň
+ dostatek USB zásuvek

- minimální možnosti rozšíření
- méně výkonná grafická karta
- slabý a hlučnější zdroj (350 W)

Člověku, který hledá kvalitní, stabilní počítač s nízkou spotřebou, rád si někdy zahraje nějakou hru a nepotřebuje ke štěstí nejvyšší detaily, by tato sestava mohla sedět. Její síla se ztrácí až u nejnovějších titulů, které většina dnešních hráčů bude chtít hrát.

MMF24

Za zapůjčení sestavy GameBox X děkujeme společnosti Alza.cz