Hlavní navigace

Alza nehraje fér. Zákazníci si zaplatili za výhody, obchod jim je vzal (oživeno)

15. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aktualizováno 15. června 2018

Mluvčí Alzy Patricie Šedivá na dotaz Cnews.cz řekla, že audio a video služby v rámci předplatného Premium byly málo využívané a firma po jejich vypnutí zaznamenala jen jednotky stížností. Místo toho teď v Premium jsou jiné výhody. Níže najdete celé vyjádření bez redakčních úprav.

„Hudba a filmy patřily v Alza Premium mezi velmi málo využívané služby, což jsme vysledovali jak z aktivity klientů Alza Premium, tak i z dotazníkového šetření mezi členy programu. Program Alza Premium konstatně vylepšujeme a věříme, že ke spokojenosti zákazníků. Aktuální podmínky programu jsou zveřejněny na webu alza.cz.“

„Co se týče oznámení, pro zákazníky se připravuje souhrnná zpráva, došlo a ještě postupně dojde totiž k většímu množství změn a záměr je komunikovat je zároveň. Do nabídky AP přibyl např. Home Box, osobní asistent, nová verze Premium Deals - více produktů, lepší slevy atd. Tím, že došlo k vylepšení standardu služeb, odmítáme, že bychom porušili jakákoliv práva našich zákazníků. Doposud jsme zaznamenali jednotky stížností stran vypnutí hudby a filmů v rámci APOD, ty jsme vyřešili individuálně.“

Původní článek z 4. června 2018

Letos to budou tři roky, co Alza představila věrnostní účet Premium, odpověď na Amazon Prime. Obchod s maskotem ufona tehdy kampaň stavěl na tom, že Spotify ani Netflix už nepotřebujete.

Za stejnou cenu dostanete v Alze velkou porci filmů, hudby, předplatné novin, měsíční lhůtu na vrácení zboží, prioritní fronty na pobočkách, exkluzivní slevy a také dopravu zdarma na všechny objednávky. Za to si obchod účtoval 249 Kč měsíčně nebo 2490 Kč ročně.

Alza Premium v březnu 2017 Alza Premium v březnu 2017

Na první dvě výhody už ale můžete zapomenout. Loni na jaře Alza odstranila hudební archiv, letos v květnu ten filmový. Hudbu si už v Alze vůbec nekoupíte, prodej byl ukončen k 31. 7. 2017 (audioknihy zůstaly). Filmová půjčovna zůstala, ale za jednotlivé tituly musíte platit 9 až 69 Kč a na zhlédnutí máte dva dny.

Alza Premium v květnu 2018 Alza Premium v květnu 2018

Nejsmutnější na tom je, že se Alza ani neobtěžovala informovat uživatele prémiové služby. Žádný e-mail o zrušení služeb a možnosti ukončit smlouvu a vrátit poměrnou část předplatného. Alza ani neposlala oznámení skrz mobilní aplikace, které přitom pravidelně informují o různých novinkách, slevách apod.

Kompenzací mohou být nově uvedené služby jako osobní asistent nebo HomeBox. Jenže pokud nepotřebujete radit s nákupem a nejste z Prahy (HomeBox není dostupný nikde jinde), stejně je nevyužijete.

Podmínky Alzy Premium ale jasně říkají, že o podstatných změnách v neprospěch členy musí Alza informovat nejpozději 30 dní předem a dát uživateli 15 dnů na případné zrušení služby. U ročních účtů pak mohou odstoupit od smlouvy a Alza jim musí vrátit poměrnou část platby podle počtu zbývajících měsíců. Odstranění dvou stěžejních výhod jsou rozhodně v neprospěch členů služby Premium.

Mimochodem: Ani ty exkluzivní slevy někdy nestojí za nic.

KL24

https://twitter.com/lukasvac/status/948183283598348288

Na téma upozornil Kamil Zmeškal (@KamilZm).

Byl pro vás článek přínosný?