Hlavní navigace

Názor k článku Skrytý OC: Výrobci desek šidí se spotřebou procesorů Ryzen, může to zkrátit životnost čipů od Jan Olšan - No nevím, nejsem si jistej, jestli se tohle...

  • 12. 6. 2020 14:24

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    No nevím, nejsem si jistej, jestli se tohle dá spojovat...
    Ta potenciální nestabilita PCIe 4.0 byla něco, čemu mohli zabránit na svojí straně - zablokovali použití na pre-500 deskách v AGESA procesorů, kterou výrobci desek dostávají binárně a musí ji dát do svých BIOSů. Čili AMD mělo možnost konat a udělalo to.
    Tohle se nedá v AGESA ošetřit, protože inkriminovaný schválně chybný údaj je kompletně v režii výrobce desky a AGESA s ním logicky nemůže nic dělat, správnou hodnotu CPU/AMD nezná. Takže jediné, co můžou dělat, je stěžovat, si hrozit, ale podle všeho na to nemají dost silné páky a výrobci desek je prostě ignorujou. Takže asi pořád konají, i když si Simi myslí, že ne, akorát to nemá efekt (protože výrobci desek jsou zdá se pořád větší páni?).

    https://www.hwinfo.com/forum/threads/explaining-the-amd-ryzen-power-reporting-deviation-metric-in-hwinfo.6456/

    "Since at least two of the largest motherboard manufacturers, still insist on using this exploit to gain an advantage over their competitors despite being constantly asked and told not to"

    "I'd like to stress that despite this exploit is essentially made possible by something AMD has included in the specification, the use of this exploit is not something AMD condones with, let alone promotes.
    Instead they have rather actively put pressure on the motherboard manufacturers, who have been caught using this exploit."

    ... mi nezní jako že na to AMD peče nebo to potichu schvaluje.