Hlavní navigace

Amazon letos smartphone nechystá a rozhodně by nebyl zadarmo

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jessica Lessin a Amir Efrati přišli v pátek s fantastickou zprávou, že prý Amazon chystá vlastní chytrý telefon a bude jej nabízet zdarma. To by mu udělalo dobrou reklamu a ještě by si mohl rychle zajistit dobrý tržní podíl. Plán však dostal trhliny. Samotná firma se ozvala, že letos žádný „Kindle Phone“ nechystá a i kdyby se to změnilo v budoucnu, telefon nebude zadarmo.

O tom, že Amazon připravuje i smartphone, se mluví už dva roky. Firma se svými tablety Kindle Fire dokázala jako první výrazněji konkurovat iPadům. Ne kvalitou nebo počtem aplikací, ale dobrou cenou a službami. V Americe se proto Amazon setkal s komerčním úspěchem.

Telefon zdarma není utopie, iPhone 4 je v USA s dvouletým úvazkem u AT&T, Sprintu nebo Verizonu za 0 USD
Telefon zdarma není utopie, iPhone 4 je v USA s dvouletým úvazkem u AT&T, Sprintu nebo Verizonu za 0 USD (foto: Apple)

Kindle Fire stavěly na upraveném systému Android, který pod fasádou Amazonu nebyl vůbec poznat. Výrobce změnil vzhled, přidal vlastní obchod i služby, takže se Kindle OS výrazně odlišil od jiných androidových tabletů. Na stejném systému bude jistě stavět i případný smartphone.

I přes popřenou možnost, že by Kindle Phone byl zdarma, nejde o nijak utopickou myšlenku. Jen musíme zapojit fantazii a slovo zdarma trochu vyšperkovat. Apple kupříkladu prodává zdarma iPhone 4. Opravdu jej nabízí bezplatně, ale jen v USA, a to s dvouletým úvazkem u operátora. Dotovaný prodej ale výrobci mohou připravit i jinak. Amazon jej může podmínit pravidelnými nákupy ve svém obchodě, nuceným předplatným služby Prime apod. V systému je ve výchozí instalaci přítomná reklama. Výrobní náklady podobného zařízení jsou okolo 200 dolarů, což by firma mohla během dvouletého úvazku získat jinde.

MMF24

 

Zdroj: Jessica Lessin (1, 2)