Hlavní navigace

Amazon míří do obýváku. Centrum Fire TV jde po krku Apple TV i herním konzolím

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už rok se spekulovalo o tom, že Amazon chystá vlastní přehrávač do obýváku. V zahraničí posiluje obsah, produkuje seriály a hlavně potřebuje místo, kde to všechno pohodlně prodat. Počítače a tablety Kindle Fire jsou jedna věc, ale pro video je stále nejideálnějším místem velký televizor a pohodlná pohovka. Včera proto firma představila Fire TV.

Amazon Fire TV
Amazon Fire TV

Jde o krabičku malých rozměrů (115 × 115 × 17,5 mm), ale velkého výkonu. Amazon ji srovnává s konkurenčními přehrávači Roku 3 a Apple TV, které stejně jako Fire TV stojí 99 dolarů. Fire TV má čtyřjádrový procesor Snapdragon S4 Pro (1,7 GHz Krait 300 + Adreno 320), 2 GB RAM, 8 GB interního úložiště dvoupásmovou Wi-Fi s anténami MIMO, certifikace Dolby Digital Plus a ovládání hlasem. K tomu i dálkový ovladač trochu dost podobný tomu z Apple TV, akorát prý nepotřebuje tak přesné míření. Běží totiž přes Bluetooth a dokonce obsahuje dva mikrofony pro zmíněné hlasové povely.

Konektorů není mnoho. Video a zvuk vytáhnete přes HDMI 1.4b, k síti se připojí i přes 10/100Mb/s Ethernet, flashku připojíte přes USB a zbývá ještě optický digitální zvukový výstup. Kromě souborů z flashky umí Fire TV přehrávat i videa z Netflixu, Hulu Plus, vlastního Amazonu Instant Videa a také služeb YouTube, Showtime Anytime, WatchESPN, Bloomberg TV, Vevo, Cracle a Pandora. Samozřejmě si poradí i s hudbou a fotkami.

 

Fire TV ale slouží i jako herní konzole. Za 39,99 USD si každý může přikoupit bezdrátový gamepad. Má směrový kříž, dvě analogové páčky, šest akčních tlačítek, dva triggery plus další tlačítka sloužící k navigaci v menu nebo přehrávači. Na jedno nabití prý vydrží až 55 hodin. V ceně je i 1000 amazoních mincí (hodnota 10 USD), které lze použít pro in-app nákupy.

A co lze na Fire TV hrát? V pozadí běží systém Fire OS známý z tabletů Kindle Fire. Jde tedy o převlečený Android s vlastním obchodem. Fire TV už teď podporuje více než stovku her, další tisíce brzy přijdou. V obchodě jsou bezplatné i placené tituly. Přibylo i herní centrum Game Circle. Menší počet titulů je daný tím, že většina her počítá s dotykovým ovládáním. Vývojáře však chce přesvědčit, aby svá díla optimalizovali i pro gamepady. To teď ostatně vidíme i na iOS a Androidu.

Krabička Fire TV se už začala prodávat, ale do Česka ji Amazon neposílá. Ani by to nemělo smysl, když zde nenabízí obsahové služby. Časem možná dojde ke změně, protože tablety Kindle Fire si objednat můžeme.

MMF24