Hlavní navigace

Amazon možná brzy začne prodávat e-knihy pro Kindle i v češtině

Sdílet

Zdroj: Redakce

S předloňským uvedením čtečky Kindle 3 (dnes Kindle Keyboard) si Amazon našel cestu do celého světa. Dobrá cena nalákala i české uživatele, přestože Amazon stále oficiálně neprodává české knihy. (Ale možná díky Kindlu spustily prodej e-knih Palmknihy.cz, eReading nebo Kosmas.)

Bez jednoduchého nákupu přímo ve čtečce je ale Kindle poloviční. Amazon.com ale odhaluje, že se na české verzi možná pracuje. Podle vyhledávače jsou v katalogu čtyři české nebo počeštěné tituly.

Amazon

Už skoro čtyři roky se prodává historická Úplná učebnice mezinárodní řeči Esperanta. Předloni přibyla Kurtizána a psychoanalytik. Loni na podzim vyšla biografie Steve Jobs. A tento týden přeložený Robinson Crusoe. Popisky u titulů jsou česky, ale většinou bez diakritiky. A kromě první knihy je jako jazyk uvedena angličtina. Přesto jsou podle náhledů všechny knihy v češtině. A vzhledem k tomu, že se zapojilo i větší nahladatelství Práh (Steve Jobs), nejspíš se něco chystá.

Amazon mezi podporovanými jazyky uvádí angličtinu, francouzštinu, němčinu, španělštinu, portugalštinu a italštinu. A dodává, že zatím nepodporuje další znaky používané ve východní Evropě, Japonsku nebo Rusku. Přitom ale učebnice Esperanta je v nabídce tak dlouho.

KL24

V tuto chvíli by u nás mohlo být odhadem 15 000 čteček Kindle. Např. iDnes.cz na náš dotaz uvedl, že jejich zprávy mají 8300 odběratelů. Takové množství není pro Amazon „žádný vývar“, ale zahrnutí české podpory by při velikosti takové firmy neznamenalo takřka žádné náklady. A otevřený obchod s českými knihami by mohl nalákat další čtenáře.

Byl pro vás článek přínosný?