Hlavní navigace

Amazon postavil unikátní kamenný obchod. Nemá žádné pokladny ani prodavače, jen zboží

6. 12. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

V americkém Seattlu stojí první obchod Amazon Go. Zatím je otevřen jen pro firemní zaměstnance, ale od příštího roku jej bude moci navštívit i běžná veřejnost. Není to obyčejný krámek, je úplně jiný než vaše sámoška. Nejsou v něm prodavači, pokladny ani fronty. Nákup probíhá tak, že přijdete dovnitř s taškou, nacházíte do ní věci a odejdete.

Jak to funguje? Amazon detaily tají, ale magie bude spočívat v mobilní aplikaci a detektorech uvnitř obchodu (přímo v regálech). Dovnitř bude možné vstoupit jen s mobilem, aplikací a účtem u Amazonu. Když zboží seberete z regálu (tj. bez skenování kódů mobilem), automaticky se zapíše na účet. Pokud si jej jen prohlížíte a vrátíte jej zpět, zase se odepíše. U východu pak bude brána, která mobil donutí zaplatit (karetní údaje už obchod má).

 

Systém pravděpodobně stojí na principu Bluetooth beaconů. Zcela jistě to přinese spoustu technických překážek. Osobně si vůbec nedokážu představit, jak takový obchod může v reálu fungovat. Pokud budou u regálu stát dva lidé, oba najednou sebere bagetu, jak obchod a aplikace pozná, kdo si toho kolik vzal? Co když uvnitř vypnu mobil? Co když nebudu mít na účtu dost peněz? Snad na to Amazon co nejdříve odpoví.

Zdroj: Amazon