Hlavní navigace

Vyjdou 7nm procesory AMD s jádry Zen 2 až v druhé polovině roku 2019?

19. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: AMD

S 7nm procesory od AMD jsou spojená hodně silná očekávání. Kromě toho, že mají integrovat novou architekturu Zen 2, o které je toho zatím známo jen velmi málo, také přinesou 7nm proces. Protože 10nm výroba Intelu má problémy, mohlo by AMD poprvé mít k dispozici pokud ne lepší, tak aspoň srovnatelnou technologii, jako Intel. Ale budou to také první procesory AMD vyráběné na procesu TSMC (s výjimkou malých jader Jaguar a Bobcat), což zase zavádí určitou nejistotu. V internetové šeptandě se nyní k 7nm Zenům 2 objevily nějaké zvěsti včetně toho, kdy by se snad mohly dostat do obchodů.  

Benchmark 64jádrového Zenu 2? Spíš fake

V posledních dnech se webem prohnala zejména zpráva o údajném benchmarku 64jádrového Epycu – tedy 7nm serverové verze čipů Zen 2. Na čínském fóru Chiphell se objevil snímek z testu Cinebench R15 (jenž dobře škáluje na mnoho jader). V tom údajný vzorek Epycu prý dosáhl skóre přes 12 500 bodů, což by byl výsledek překonávající dvojici 250W Threadripperů 2990WX (typicky okolo 5500 bodů). U tohoto úniku byla i fotka heatspreaderu inženýrského vzorku. Je však velká otázka, zda tento únik vůbec může být pravý.

Foto údajného vzorku 7nm Epycu (Zdroj: Chiphell) Foto údajného vzorku 7nm Epycu (Zdroj: Chiphell)

Skóre v Cinebench se dá totiž velmi lehce zfalšovat a v tomto případě ani nevidíme identifikátor CPU. Klidně by mohlo jít třeba o skóre dvou či čtyřprocesorového serveru. Kromě toho je také třeba říct, že screenshot nijak nedokazuje, že by Epycy druhé generace opravdu měly mít 64 jader. To není potvrzeno a ve hře je stále původní varianta, dle níž mělo jít o 48 jádra (složená asi ze čtyř 12jádrových křemíků). Pokud tedy někde čtete, že unikl 64jádrový Epyc, jde do značné míry o domněnku.

Údajný vzorek 7nm Epycu měl mít výkon přes 12 500 bodů v Cinebench R15 MT. Pravděpodobně ale půjde o fake (Zdroj: Chiphell) Údajný vzorek 7nm Epycu měl mít výkon přes 12 500 bodů v Cinebench R15 MT. Pravděpodobně ale jde o fake (Zdroj: Chiphell)

Kromě toho je ještě jeden důvod, proč by tento únik z Chiphellu měl být tzv. fake, a to samotný výkon. AMD totiž teprve začalo dodávat partnerům vzorky procesorů. Skóre překračující výkon dvou 32jádrových Threadripperů běžících minimálně na 3,0 GHz by nutně znamenalo, že Zen 2 by kromě 64 jader musel mít aspoň takovouto frekvenci a ještě výrazně vyšší IPC (neboli výkon při stejném taktu). Jenže serverová CPU mají takty spíš nižší. Nejvýkonnější Epyc 7601 má základní takt jen 2,2 GHz. A navíc zde musí jít o inženýrský vzorek s nefinálními frekvencemi, které jsou ještě slabší. 14nm vzorky s 32 jádry v této fázi vývoje měly základní frekvenci pouhých 1,45 GHz. Pokud 7nm Epyc vůbec má 64 jader, pak vzorky budou asi opět mít takt pod 2,0 GHz. Aby dosáhly ono skóre přes 12 500 bodů, musel by nárůst IPC být tak gigantický, že je to jen velmi málo pravděpodobné. Teoreticky je možné spíš to, že vzorek je silně přetaktovaný, ale pak zase skóre není příliš informativní.

Kdy 7nm procesory vyjdou

Kromě tohoto dementi ale máme i nějaké poznatky pozitivního charakteru. Web BenchLife.info totiž ve stínu bombastické zvěsti o 64jádru vydal jinou zprávu týkající se 7nm procesorů AMD. Týká se toho, kdy by se tyto čipy mohly dostat na trh. Zatímco optimistické odhady mluvily třeba o dubnu 2019 (tedy rok po vydání 12nm generace Ryzenů), podle BenchLife to AMD takto rychle nestihne. Podle zákulisních informací, které redaktor (Chris L., což je docela osvědčený zdroj) zaslechl, se prý příchod 7nm serverových procesorů očekává až v třetím kvartálu roku 2019. Také mimochodem zmiňuje, že informace o Epycích se 64 jádry není potvrzená.

Toto by pro nás bylo docela důležité. AMD totiž oficiálně řeklo, že Epycy druhé generace budou prvními 7nm procesory, které uvede na trh. Stejně tak je potvrzeno, že 7nm procesory pro PC (tedy Ryzeny 3000) s jádry Zen 2 vyjdou až po Epycu. Z toho vyplývá, že i Ryzeny musí vyjít nejdřív ve třetím čtvrtletí. Protože lze čekat nějakou prodlevu, mohly by dokonce sklouznout do čtvrtého kvartálu. Tím by byly ode dneška víc než 12 měsíců vzdálené.

KL24

Procesor Epyc se 7nm čipy s jádry Zen 2 na Computexu 2018. Firma již má funkční vzorky (Zdroj: Tom's Hardware) Procesor Epyc se 7nm čipy s jádry Zen 2 na Computexu 2018. Firma již má funkční vzorky (Zdroj: Tom's Hardware)

Tak nebo onak procesory s jádry Zen 2 vyjdou až v druhé polovině příštího roku, takže na střihání metru je ještě hodně času. S tím by jinak mohla sedět ještě jedna indicie. Když AMD chystá novou architekturu CPU, zhruba rok předem začne posílat patche přidávající její podporu do open source překladačů a souvisejícího softwaru. Z těchto informací se pak dá leccos zjistit o tom, jak nové jádro vypadá. U prvního Zenu se patche pro GCC prozrazující povahu jádra objevily už v říjnu 2015. Pro Zen 2 ale pokud vím podobná softwarová příprava zatím nezačala. Buď tedy nemá proti 14nm Zenu valné změny, nebo je jeho vydání více vzdálené, než v co doufaly optimistické názory. Druhá polovina roku se tedy zdá pravděpodobná i na tomto základě.

Pokud jste tedy s upgradem nebo výhledovým pořízením nového počítače chtěli počkat až na Zen 2 (Ryzeny 3000), počkáte si poměrně dlouho. Na druhou stranu ani nová architektura Ice Lake od Intelu s 10nm výrobním procesem nebude na trhu dřív – spíš naopak. Jak ale tyto informace naznačují, AMD nemusí mít se svými 7nm čipy takový náskok, jak si leckdo myslel.

Byl pro vás článek přínosný?