Hlavní navigace

AMD A4-1200: Temash aneb co v notebooku nechcete mít (test)

31. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

AMD A4-1200: jak se povedl Temash?

Zatímco procesory řady AMD Brazos dovedly starším Atomům pořádně zatopit, po uvedení Atomů řady Bay Trail už AMD trochu došel dech. Na trh přišly čipy Kabini a Temash. Silnější Kabini, tedy AMD A4-5000, jsme testovali před pár měsíci. Sice jsem z procesoru tehdy nebyl příliš unešen, ale AMD jej záhy nahradila znatelně rychlejším modelem A4-5200, který už dával smysl.

Před nedávnem se mi dostal do rukou i notebook s procesorem Temash. Konkurence Atomů má TDP 3,9 W. Jaký je výkon úsporného levného čipu?


 AMD A4-1200

AMD A4-1200 je dvoujádro na 1,0 GHz. Přesně řečeno se bavíme pouze o 998 MHz, s nadsázkou vzato tak po dlouhé době mezi x86 procesory přichází opět model s frekvencí v řádu stovek megahertzů. Jde o fyzické dvoujádro, HyperThreading procesor pochopitelně nepodporuje. Stejně tak neumí procesor žádný režim Turbo, maximálním taktem tak zůstává onen 1 GHz.

APU obsahuje kromě procesoru i grafický čip Radeon HD 8180 se 128 stream procesory na 225 MHz. Celkové TDP je 3,9 W.

AMD A4-1200

Nechtěl jsem být kritický hned zezačátku, ale procesory Temash mi přijdou ze strany AMD jako krok zpátky. V porovnání s čipy Brazos 2.0 přináší Temash výrazně nižší spotřebu (stále ale ne tak nízkou jako konkurenční Atomy) a také nižší výkon. Zatímco Intel své Atomy s řadou Bay Trail zúspornil a posílil, AMD svou úspornou třídu těžce oslabila.

 

Pojďme se podívat na pár testů procesoru:

Testy CPU: video a hudba

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

x264 benchmark HD 3.0

x264 benchmark testuje výkon procesoru při převodu videa v rozlišení 720p s použitím kodeku x264.

x264 FHD benchmark v1.0.1 64-bit

FHD benchmark také používá bezplatný x264, počítá už s 64bitovými systémy a má příjemnější rozhraní. Benchmark si můžete v připraveném vlákně v našem diskuzním fóru.

 

Převod WAV do MP3: LameEnc 3.99

Dva rozměrné stereo WAV (jeden 201MB, 16-bit/44 kHz, druhý 327MB 24-bit/96 kHz (L. v. Beethoven, Sonate 32 z 2L) jsou převáděny do formátu MP3.Použita je poslední stabilní verze LameEnc, VBR a kvalita extreme. LameEnc využívá instrukční sady MMX, SSE a SSE2.

Testy CPU: fotografie a rendering

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

Zoner Photo Studio 15 64-bit

V populárním editoru fotografií, Zoner Photo Studiu ve verzi 15, jsem dávkou upravoval padesát 8Mpx fotografií s kompresí JPEG 99. Použil jsem čtyři filtry:

  • Upravit barvy (automatický kontrast)
  • Automaticky vylepšit
  • Odstranit šum
  • Pokročilá změna rozlišení (1024 × 768 px)

Automatické zálohování obrázků jsem vypnul.

Cinebench R11.5 64-bit

Starší verze benchmarku výkonu v Cinema 4D. Výsledek při renderingu na jediném jádru uvádíme spíše jako teoretickou zajímavost.

Nově měříme vše i v Cinebenchi R15 (níže).

 

Cinebench R15 64-bit

Testy CPU: šifrování a komprese

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

TrueCrypt 7.1a

Testy pochází z integrovaného benchmarku (Tools, Benchmark), velikost bufferu nastavena na 500 MB. Výsledek je průměr šifrování a dešifrování, započítáváme průměrnou rychlost všech osmi dílčích testů.

 

WinRAR 4.20 64-bit

Používám zabudovaný benchmark (ALT + B) se zapnutou volbou multithreading.

Hodnocení, průměrný výkon, závěr

Ještě než nějak vyhodnotím procesor, přidávám graf výkonu v 3DMarku 11. Přeci jen jde o APU a AMD se může vždy chlubit kvalitním grafickým jádrem ve všech svých čipech. I tady se ovšem muselo výrazně ušetřit na spotřebě a od úspornějšího tabletového Atomu je tak Temash výkonnější jen o necelých 40 %.

AMD A4-1200 a Temash: průměrný výkon a hodnocení

AMD Temash, konkrétně pak model A4-1200, je extrémně pomalý procesor. Na základní pohyb po webu, filmy atp. postačí, ale i v operačním systému si rychle všimnete zpomalené odezvy. Pokud budete chtít nedejbože upravit fotku, převést hudební soubor nebo něco podobného, počkáte si. Nejhůře ale Temash vypadá ve srovnání s Atomem Z3740 – levným procesorem z tabletů, který je spolehlivě dvakrát rychlejší, má jen o málo pomalejší grafiku a reálně je přitom znatelně úspornější.

Průměrný výkon je počítán z výsledků benchmarků Cinebench R11.5 64-bit (xCPU), x264 BenchMark HD v3.0, WinRAR 4.20 64-bit, Truecrypt 7.1a, Lame Encoder a Zoner Photo Studio 15 64-bit.

Verdikt: levný, úsporný, ale možná až příliš pomalý procesor

Chcete notebook na Facebook, seriály, e-maily a Word? Pak se nemusíte bát, AMD A4-1200 to všechno nějak zvládne. Jakmile ale dojde na jakoukoli činnost náročnou na procesor, budete si muset nepěkně počkat. Zatímco to říkám i u všech Atomů a obecně levných procesorů, A4-1200 je neskutečně pomalý čip. Nezachrání to ani integrované grafické jádro, které je tu ořezané až na kost a i když si zahrajete lépe než na Atomu, výkon je pořád velmi nízký. Obecně tedy nemohu tento procesor doporučit ke koupi.

KL24

 

Na závěr si neodpustím drobné rýpnutí. Předpokládám, že pod článkem se nakupí spousta komentářů, jak procesorům od AMD křivdím. Ať jsem se ale na dnes testované APU koukal jakkoli, nemohu ho pochválit. Základní Core i3 minulé generace je více než čtyřikrát rychlejší. Atom z osmipalcových tabletů je více než dvakrát rychlejší. Core i5-4200Y, opět tabletový procesor, spolehlivě překonává AMD Temash i ve hrách. Spotřeba procesoru přitom typicky dost naráží na hodnotu TDP a v klidu a běžném používání na webu je srovnatelná se spotřebou mnohem rychlejších ULV dvoujader Haswell.

Byl pro vás článek přínosný?