Hlavní navigace

Unikl Ryzen 7 3700U. APU Picasso je refresh Raven Ridge, nebude mít architekturu Zen 2

19. 11. 2018

Sdílet

Ryzen 3 2200G s integrovaným GPU architektury Vega
Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora – public domain

Tak se zdá, že se na internet dostaly parametry vůbec prvního Ryzenu 3000, tedy třetí generace těchto procesorů od AMD. Jde nicméně o procesor určený pro notebooky, které začínaly rovnou druhou generací. A také se zdá, že v tomto případě ještě nepůjde o čip s novými jádry Zen 2. Únik modelu označeného Ryzen 7 3700U spíš naznačuje, že mobilní čipy a obecně APU (procesory s integrovanou grafikou) Ryzen třetí generace budou ještě mít jen jádra Zen 1, zatímco Zen 2 se objeví jen ve výkonnějších procesorech bez grafiky.  

Mobilní Ryzen 3000

Ryzen 7 3700U se objevil v UserBenchmarku, kde na něj upozornil twitterista Tum Apisak. Máme ale i druhý výskyt v databázi benchmarku SiSoft Sandra. Zatím ještě nejde o finální sériový procesor, ale o kvalifikační vzorek, tzv. QS. Ty se ale liší od inženýrských vzorků (ES) tím, že již mají finální parametry prodejních procesorů; Intel je například i posílá na recenze. Tudíž QS už ukazují, jak budou hotová CPU/APU reálně vypadat. Kód tohoto vzorku je ZM370SC4T4MFG_38/22_Y.

Význam některých částí těchto řetězců známe a tak lze z tohoto označení vyčíst, že procesor je čtyřjádrové APU (ovšem také s HT? Takže celkem osm vláken) v BGA provedení FP5 pro notebooky, pravděpodobně tedy s 15W TDP. CPU má 4 × 512 KB L2 cache a 4MB L3 cache. Čtyřčíslí na konci pak říká, že základní frekvence CPU bude 2,2 GHz a maximální turbo 3,8 GHz. A tyto parametry dosvědčují i údaje v UserBenchmarku a Sandře. Podle prvního z nich měl jinak při testech procesor průměrný naměřený boost 3,2 GHz.

Únik procesoru/APU AMD Ryzen 7 3700U v SiSoft Sandra (via VideoCardz) Únik procesoru/APU AMD Ryzen 7 3700U v SiSoft Sandra (via VideoCardz)

UserBenchmark toto APU považuje za součást rodiny Picasso, kterou známe z uniklých roadmap a víme, že měla zřejmě představovat APU v generaci Ryzenů 3000. Ovšem Sandra zase říká, že integrované GPU je „AMD Radeon RX Vega 10“. Tedy stejné jako grafiky APU Raven Ridge v druhé generaci. S mobilními APU Raven Ridge navíc tento procesor sdílí i vývojovou desku, označenou Mandolin-PCO Raven. Ta byla jinak osazena pamětmi DDR4 na frekvenci 2666 MHz.

APU Picasso bude (12nm?) refresh Raven Ridge

Toto vše nám asi ukzauje, že Ryzen 7 3700U je ve skutečnosti refresh Ryzenu 7 2700U, s nímž má ostatně i shodné frekvence (stejný je možná i maximální takt GPU 1300 MHz). APU Picasso je tudíž asi refresh či dokonce přeznačení čipu Raven Ridge a nebude mít jádra Zen 2. Je pravděpodobné, že obě APU se k sobě budou mít podobně jako desktopová CPU Ryzen první a druhé generace Summit Ridge a Pinnacle Ridge. Půjde tedy o prakticky ten samý čip, jen možná s nějakými malými opravami a snad také vyráběný 12nm procesem proti 14nm procesu u Raven Ridge. Ovšem toto není potvrzeno, existuje asi i šance, že Picasso ani 12nm být nemusí.

KL24

Únik procesoru/APU AMD Ryzen 7 3700U v databázi UserBenchmarku Únik procesoru/APU AMD Ryzen 7 3700U v databázi UserBenchmarku

Tento únik vzorku Ryzenu 7 3700U tedy asi dokládá, že Picasso nebude 7nm. A spolu s touto mobilní verzí se nejspíš sveze i desktopová verze pro socket AM4 (tedy hypotetické Ryzeny 3/5 3200G/3400G). V generaci 3000 budou tak výkonnější modely CPU bez integrované grafiky (ty mají kódové označení Matisse) obsahovat jádra Zen 2, ale modely s integrovanou grafikou ještě jen Zen 1. Bude to asi hodně matoucí pro ty, kdo nebudou se situací dobře obeznámeni. V roadmapě AMD budou zdá se APU mít roční zpoždění za čipy CPU, takže Zen 2 a 7nm proces se do nich dostanou až v generaci 4000, tam by to mělo být APU Renoir.

Kdy tyto procesory přijdou na trh, není jasné. Uniklý čip je jen vzorek, takže letos se asi už řada 3000 v noteboocích neobjeví. Pravděpodobně vyjde až v příštím roce, možná v jeho první polovině. Desktopová APU Ryzen 3000 by mohla přijít na trh současně, AMD by s nimi ale také asi mohlo počkat až na vydání výkonnějších Ryzenů 3000 bez grafiky, tedy Matisse.

Byl pro vás článek přínosný?