Hlavní navigace

Názor k článku Budoucí mobilní Ryzeny: Lucienne, Rembrandt a Van Gogh: 7,5–18W čip s Navi a LPDDR5 od Radek Holeček - Proč si vymýšlíte pohádky na dobrou noc?TSMC má...

  • 24. 8. 2020 9:49

    Radek Holeček

    Proč si vymýšlíte pohádky na dobrou noc?
    TSMC má podle vlastního webu tři 7nm procesy.
    1) Nejstarší označuje N7. Nástupcem byl N7P, ale jelikož je plně kompatibilní, má stejnou hustotu a i stejnou technologii výroby (nepoužívající EUV světlo), tak i tohle vylepšení zahrnuje TSMC do názvu N7.
    2) Novější proces N7+, který využívá už EUV záření, ale není plně kompatibilní s procesem N7. Tento proces má o těch 15-20 % vyšší hustotu tranzistorů, než N7.
    3) Nejnovější proces N6, který slučuje výhody obou předchozích. Je kompatibilní s N7 a zároveň používá EUV záření, jako N7+ (dokonce ve více vrstvách). Tento proces může mít o cca 18 % vyšší hustotu tranzistorů, než N7, ale jen pro logické části čipů.
    Všechny ty hodnoty hustoty jsou teoretické maximum. V reálu se používají hodnoty nižší.
    Takže teoretické maximum N7 je cca 96 MTr/mm2, ale Zen 2 čiplet vyráběný na tomto procesu má cca 53 MTr/mm2, Renoir 63 MTr/mm2, Vega 25 MTr/mm2.
    Ta praktická hustota je volba toho, kdo ten čip navrhuje. A vyšší číslo neznamená nutně lepší. Větší hustota má výhody (menší čip), ale i nevýhody (horší provozní vlastnosti).