Hlavní navigace

AMD bez licenčních poplatků a bez továren

19. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před týdnem jsme vás informovali, že AMD a Intel ukončili veškeré právní spory mezi sebou. Intel se zavázal, že už nebude podplácet výrobce počítačů, aby odebírali pouze jeho procesory, a zaplatil AMD miliardu a čtvrt amerických dolarů. Mimosoudní vyrovnání ale AMD vyneslo i další výhody.

Jak vyšlo najevo až nyní, nová dohoda o křížové výměně patentů (cross-licencing) funguje pro obě zúčastněné strany zdarma. AMD tedy bude bez jakýchkoliv licenčních poplatků využívat intelektuální vlastnictví týkající se instrukční sady x86, Intel zase nemusí platit za její 64bitové rozšíření, které má patentované AMD. Server Guru3D předpokládá, že zrušení poplatků pomůže zejména AMD.


Dát AMD peníze byla chytřejší volba pro Intel

Intel také již nebude požadovat dodržení původního požadavku, aby AMD mělo alespoň kontrolní podíl akcií v továrnách, kde své procesory vyrábí. To znamená, že AMD může s klidným svědomím odprodat svůj podíl v Globalfoundries a výrobna se může sloučit s Chartered Semiconductor, kterou finanční skupina ATIC stojící za Globalfoundries odkupuje. AMD pravděpodobně zůstane věrným zákazníkem Globalfoundries, podle nové dohody však může své procesory vyrábět u kterékoliv společnosti.

CS24

AMD tedy na urovnání sporů mnoho získalo. Ani Intel ale nepřišel zkrátka: má nyní jistotu, že nebude platit miliardy dolarů regulačním orgánům.

Zdroj: Guru3D, Anandtech

Autor článku