Hlavní navigace

AMD brzo vydá nové procesory, podpora už je v BIOSech. APU Raven Ridge možná v lednu?

22. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora - public domain

Procesory AMD Ryzen jsou nyní výrazně zlevněné – zejména v USA ale částečně i u nás. Do nějaké míry to asi bude „černým pátkem“ a souvisejícími slevovými akcemi. Ovšem vedle toho lze spekulovat i o dalším faktoru: že by totiž mohlo jít o určitý výprodej před vydáním nové generace procesorů. Slevy možná budou jen dočasné, ale asi už můžeme říct, že ta nová generace čipů je bez ohledu na to skutečně na cestě. Tento týden se pro to totiž objevily docela dobré doklady.

Asus nyní vydal nové BIOSy pro řadu svých desek pro Ryzeny (tedy platformu AM4). Podle poznámek je součástí tohoto vydání nová verze firmwaru AGESA, který tvoří základ BIOSů, a tato AGESA podle poznámky obstarává podporu pro „nadcházející nové procesory“ (viz například zde). Vzhledem k tomu, že jde o oficiální informaci od výrobce desek, jehož zaměstnanci pod informačním embargem mají přístup k dotyčnému produktu a dokumentům, jde o pádný důkaz, že jsou nějaké nové procesory pro socket AM4 na cestě.

V den výročí pádu sametové revoluce vydal Asus deskám platformy AM4 aktualizace BIOSů avizující podporu "pro nadcházející nová CPU" V den výročí pádu sametové revoluce vydal Asus deskám platformy AM4 aktualizace BIOSů avizující podporu "pro nadcházející nová CPU"

Otázka je jen, jaká CPU a kdy by jejich vydání mělo nastat. Patrně se stále bavíme až o době po Vánocích a po novém roce. I pokud již tato verze BIOSů přináší finální podporu potřebnou pro nové čipy (což nemusí nutně platit, může jít jen o přípravu infrastruktury, po níž může ještě přijít další revize přidávající podporu pro konkrétní modely), bývají takové aktualizace často vydávány třeba dva–tři měsíce předem.

KL24

APU Raven Ridge pro desktop by mohlo vyjít v lednu nebo únoru

Na otázku, o jaká CPU by mohlo jít, se nabízí odpověď, že o novou generaci či 12nm refresh Ryzenů „Pinnacle Ridge“, které se dle dřívějších informací snad chystaly na únor. Možná je to však trochu jinak. Minulý měsíc zaměstnanec Asusu Elmor na fóru overclock.net napsal, že AGESA 1.0.0.7 (alias aktualizace BIOSů 1701) obnáší podporu pro APU Raven Ridge, které nedávno debutovalo coby mobilní Ryzen. A zmínky o „Raven“ lze údajně v nových BIOSech najít. To by asi mohlo znamenat, že ony nové procesory, které Asus zmiňuje, jsou desktopové verze těchto APU, tedy čtyřjádrové Zeny s grafikou Vega pro socket AM4. Ty by tak čistě teoreticky mohly dokonce na trh přijít i před procesory Pinnacle Ridge, ačkoliv do této doby se asi čekal spíše opak.

Snímek čipu Raven Ridge od AMD. Obdélník vlevo je CCX CPU, nad ním paměťový řadič, pod ním zřejmě multimediální blok. GPU Vega jsou modré bloky vpravo Snímek čipu Raven Ridge od AMD. Už brzo by se údajně mohl prodávat v provedení pro socket AM4

Pro tento scénář existuje i jistá nezávisle získaná indicie. Japonský web Hermitage Akihabara v neděli informoval o propagační akci AMD Fan Day Festival, pořádané v Tokiu. Na druhé stránce jeho článku lze najít zmínku o Raven Ridge – zdá se, že redaktor (či redaktorka?) se ptal různých tam přítomných zástupců firem vyrábějících desky, kdy lze tyto procesory, respektive APU, očekávat v obchodech. Konkrétní datum sice nezjistil, ale podle jejich vyjádření prý bude desktopové Raven Ridge vydáno někdy brzy na začátku roku 2018, pod čímž by se asi dal rozumět leden až únor. Na desktopová APU se Zenem tedy možná nebudeme čekat tak dlouho, jak to donedávna vypadalo. AMD by je teoreticky mohlo odhalit dokonce už na CES 2018 začátkem ledna, i když reálné jsou i pozdější termíny.

Byl pro vás článek přínosný?