Hlavní navigace

AMD chystá dvoujádrové APU Kaveri bez grafiky, Athlon X2 450

26. 8. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Grafické jádro je v čipech APU sice stěžejní částí, i tak ale AMD zatím vždy vydalo také procesory, v nichž byla integrovaná grafika deaktivovaná. Nejinak tomu bude i v generaci Kaveri s architekturou Steamroller. Bude v ní k dispozici čtyřjádrové odemčené CPU, ale také lowendové dvoujádro, obojí pod značkou Athlon.

Informace o dvoujádrovém čipu, jehož označení bude Athlon 450 nebo možná spíše Athlon X2 450, se vynořila v seznamu podporovaných modelů základních desek ASRock, například FM2A88X Pro+. Procesor má modelový kód AD450XYBI23JA, z nějž web CPU World vyvodil modelové číslo, neboť ASRock čip označil jen jako „Athlon“. Lze ale čekat, že AMD zachová kontinuitu, takže jméno by mělo být právě Athlon X2 450.

Podle dokumentu a modelového kódu má čip s dvěma jádry Steamroller základní takt 3,5 GHz, k čemuž bohužel neznáme frekvenci turba. K tomu bude příslušet L2 cache s tradičně osekanou velikostí 1 MB sdílená mezi oběma jádry. TDP Athlonu X2 450 by mělo být 65 W, což sedí s tím, jakou spotřebu měla dvoujádra na bázi APU i dříve. Co čip mít nebude, je odemčený násobič, což indikuje chybějící K v názvu.

Čip Kaveri. V Athlonech budou GPU nebo i některá jádra deaktivovaná
Čip Kaveri. V Athlonech budou GPU nebo i některá jádra deaktivovaná

Cena ani termín uvedení zatím nejsou známé, asi ale půjde o nejlevnější Steamroller na trhu. Je ovšem možné, že se tento model nebude prodávat celosvětově, nýbrž ho firma vyhradí pro rozvojové trhy nebo odběratele z řad výrobců OEM. Starší dvoujádra na bázi Trinity se však u nás prodávala.

 

ICTS24

O čtyřjádrovém CPU Athlon X4 860K na bázi Kaveri se již ví delší dobu, tento model má údajně být vydán někdy příští týden – možná 2. září jako nové modely řady FX pro platformu AM3+. Tento kousek bude odemčený, s čtyřmi jádry na základním taktu 3,7 GHz a 4 MB L2 cache. TDP čipu pak bude stanoveno na 95 W a instalovat se samozřejmě bude do socketu FM2+. Bezgrafiková APU byla doposud poměrně lacinou záležitostí, pokud vám nevadí potřeba samostatného GPU. Pokud zůstane nízká cena i u čipů na bázi Kaveri, mohlo by jít o zajímavou volbu pro levný počítač.

Zdroje: CPU World (1, 2)