Hlavní navigace

AMD chystá kromě karet 56 a 64 ještě 150W „Mini-ITX“ Radeon RX Vega Nano

2. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

V pondělí AMD odhalilo Radeony RX Vega 64 a RX Vega 56, tedy nové highendové karty s architekturou Vega. Ovšem vypadá to, že nejen z těchto dvou karet (či tří, počítáme-li rychlejší vodní verzi 64ky za samostatný typ) se bude nabídka sestávat. Na trh se totiž vrátí také řada Nano, kterou AMD před dvěma lety založilo s 28nm GPU Fiji coby velmi kompaktní kartu pro malé Mini-ITX skříně. Na původní R9 Nano tak nyní naváže Radeon RX Vega Nano.

Radeon RX Vega Nano byl prezentován na Siggraphu, ale zatím nebyl na rozdíl od ostatních modelů oficiálně ohlášen či (papírově) uveden. Karta nebo její maketa byla ovšem k vidění, šéf divize Radeonů Koduri předal jeden exemplář Timu Sweeneymu z Epic Games, přičemž onen vzorek je údajně už funkční. O konfiguraci či parametrech zatím nemáme zprávy, patrně by ale mohlo jít opět o plně aktivní Vegu 10 se sníženými takty a čipy vybranými pro nižší spotřebu.

Princip chladiče zdá se zůstává stejný, tedy jeden velký axiální ventilátor s pasivem pod sebou (patrně vybaveným vapor chamber nebo heatpipe pro vyšší výkon), celek zabírá dva sloty. Design karty se ale bude podobat limitované verzi referenčního Radeonu RX Vega 64 s krytem z broušeného hliníku a svítícím červeným R v rohu. PCB má zdá se délku přesně ke konci slotu PCI Express ×16. Asi to bude zhruba stejných 15 cm jako u R9 Nano, více už logicky asi nemá cenu kartu zkracovat. Vzorky, které byly na Siggraphu k vidění, neměly backplate. Teoreticky by ještě mohlo být doplněno, je ale možné, že bylo vynecháno kvůli úspoře, snazšímu chlazení v kompaktních ITX skříních a proto, že karta je krátká a relativně lehká, takže není třeba ji tolik vyztužovat proti ohybu vlivem gravitace.

KL24

Z fotografií publikovaných webem Small Form Factor Network (na nichž ale už pro změnu údajně funkční vzorek není) je patrné, že Nano bude mít stejné výstupy jako velké Vegy, tedy trojici DisplayPortů 1.4 a jedno HDMI 2.0b, vše v standardním velkém provedení. Napájení karty je řešeno jedním osmipinovým konektorem stejně jako u R9 Nano, a lze asi předpokládat, že TDP by mohlo být také podobné, tedy okolo 175 W. Podle Small Form Factor Network by prý mohlo být i nižší, údajně 150 W bez spotřeby ventilátoru (tedy pro GPU, paměti a napájení grafiky samotné). Zda jde o potvrzenou informaci, ale nevíme.

Kdy se Radeon RX Vega Nano začne prodávat, také ještě nikdo mimo AMD netuší. Karta zatím ani nebyla oficiálně oznámena, takže start prodeje asi není úplně za dveřmi. AMD by ale pravděpodobně mohlo mini verzi formálně oznámit a sdělit její parametry po začátku prodeje modelů RX Vega 64 a 56. Takže se snad další dozvíme za nějaké dva až tři týdny.

Byl pro vás článek přínosný?