Hlavní navigace

AMD Eyefinity: 24 monitorů na jednom PC

11. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco Nvidia se nás snaží přesvědčit, že budoucnost je v technologiích 3D zobrazení, AMD/ATI jde cestou větší obrazové plochy. Asi uznáte, že na panoramatické hraní jsou potřeba alespoň tři monitory, ovšem současné grafické akcelerátory umožňují připojení pouze dvou. To se mění s příchodem Eyefinity: díky této technologii dokážou nové Radeony ovládat celkem šest displejů.

Na sestavě se šesti 30" monitory (rozlišení 7680 × 3200 px) si novináři mohli vyzkoušet například World of Warcraft nebo úplně nový DiRT 2 využívající Direct3D 11. Left 4 Dead běžel s občasným cuknutím na třech monitorech. To vše na jediném Radeonu. A to jsme se obávali, že úzká paměťová sběrnice jádra Cypress bude výkon ve vysokém rozlišení limitovat.

S Eyefinity snadno vytvoříte pracovní stanici s více monitory, aniž byste k tomu potřebovali drahé profesionální grafické karty (nebo rozdvojky od Matroxu). Ale jelikož do jednoho počítače můžete osadit až čtyři Radeony…

…můžete k jedinému PC připojit 24 monitorů. Právě taková podívaná se naskytla novinářům, kteří se zúčastnili akce na vysloužilé letadlové lodi USS Hornet. Použity byly monitory Dell s úhlopříčkou 24 palců a rozlišením 1920 × 1200 px, to znamená, že celý obraz má dohromady 55 megapixelů a nějaké drobné. O nádherné obrázky se postaral letecký simulátor X-Plane od Laminar Research běžící na Linuxu.

Všimněte si, že na přechodech mezi jednotlivými displeji není pokažená geometrie. Grafický ovladač totiž provádí korekci, pro každý displej renderuje obraz širší a vyšší o 120 pixelů, který pak ořízne na správnou velikost. Ve skutečnosti tedy grafický subsystém musí vypočítat obraz o velikosti necelých 65 megapixelů.

Protože okraje mezi LCD panely jsou docela rušivým elementem, Samsung se nechal slyšet, že chystá displeje s ultratenkým okrajem a speciálním podstavcem, určené právě pro Eyefinity.

CS24

Pro více fotografií zamiřte na HardOCP, na YouTube naleznete video z velkoplošné předváděčky.

Zdroj: Bright Side of News, SemiAccurate, Fudzilla, TG Daily

Autor článku