Hlavní navigace

Názor k článku AMD mělo v Q2 2020 tržby 1,93 miliardy $. Letos možná 9 miliard, 10 % serverů dosaženo od tynyt - V zásadě souhlas, jen pár postřehů:ad 1) ...

  • 29. 7. 2020 10:57

    tynyt

    V zásadě souhlas, jen pár postřehů:

    ad 1) Apple bych úplně neodepisoval, AMD karty se strkají do těch nejvýkonnějších modelů, které nebudou jednoduše nahraditelné (podobně jako x86 procesory). Nicméně fakt, že GPU divize v rámci AMD není prioritní, rozhodně nerozporuju.

    ad 2) když se koukneš na Mindfactory, tak prodeje v retailu jsou setrvalé (dokonce duben+květen byl extra nárůst, zřejmě kvůli koroně). Co padá a padat bude, jsou OEM desktopy ve prospěch laptopů. Takže zde bych to poupravil, a to tak, že Intelův desktopový OEM padá, kdežto retail (který má aktuálně pod palcem AMD) pokles zatím nevidí. A je to logické, desktopy si staví lidi většinou kvůli hraní.
    AMD se IMHO nyní soustředí na mobilní trh, takže proto uvádí RyzenyG (které mají částečný přesah do desktopu), tam teprve nyní uvedli Zen2 - takže Zen3 lze čekat opravdu koncem tohoto roku.

    ad 3) to je logický předpoklad, bude docházet k výrobě úvodní dávky konzolí pro předvánoční trh. Nyní prakticky paběrkující custom divize bude mít po delší době velké hody, ale to tak u těchto dlouhodobých projektů bývá.

    ad 4) s ohledem na stav u Intelu poměrně logický krok (bohužel pro nás spotřebitele).

    ad 5) souhlas, ale důvody vidím jinde. Investice jdou ruku v ruce s plánem inovací a obecně pak dostupností výrobních procesů. Pokud nyní mají 7EUV a 5nm je v běhu, tak není důvod navyšovat investice.

    ad 6) viz poznámky k bodům 5. a 2.