Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku AMD překvapilo, v Q3 tržby 2,8 miliardy $. Za celý rok může přesáhnout 9,5 miliardy. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 29. 10. 2020 14:21

    Radek Holeček

    Vaše otázka není tak nerozumná, ale odpověď na ní má úplně jinou rovinu. Kdyby neexistovaly žádné antimonopolní úřady, tak má samozřejmě smysl při nástupu konkurence zlevnit, nejlépe pod výrobní náklady konkurence (které jsou vyšší, díky menšímu objemu výroby) a tím konkurenci zničit.
    Ovšem v reálném prostředí s antimonopolními úřady je to jinak. Jestliže mám 80 % trhu a kvůli konkurenci bych zlevnil o 20 %, znamenalo by to, že i kdybych získal trh úplně celý, nezískám nejenže ani o korunu víc, ale hodně ztratím, protože sice získám na tržbách stejně peněz, ale musím vyrobit o čtvrtinu více výrobků, takže mám vyšší náklady. A to nemluvím o tom, že takové zlevnění mi samozřejmě nezvedle podíl na trhu z 80 na 100, ale spíše jen o pár procent.