Hlavní navigace

Názor k článku AMD překvapilo, v Q3 tržby 2,8 miliardy $. Za celý rok může přesáhnout 9,5 miliardy od Radek Holeček - Chtělo by to více rozhledu. Ve vašem příspěvku...

  • 30. 10. 2020 7:08

    Radek Holeček

    Chtělo by to více rozhledu. Ve vašem příspěvku by se pomalu každá věta dala označit za nepravdivou nebo alespoň zavádějící.
    Třeba to, jak Intel jede "dole kopcom". Když porovnáte tržby Intelu vloni za první tři čtvrtletí dohromady s těmi letošními, zjistíte, že vloni utržili 51,756 miliardy a letos 57,889 miliardy. Utržil tedy o 6 miliard víc. AMD za tutéž dobu zvýšilo tržby z 4,604 na 6,519, tedy o necelé 2 miliardy. Když porovnáte růst zisku, tak tam už takový rozdíl není, ale zatímco ten zisk AMD vzrostl o 538 milionů, zisk Intelu vzrostl o 899 milionů. Takže ano, AMD má na Intel zcela jistě nějaký vliv, ale zatím mu jen snižuje tempo růstu, zatím se jí ani nepodařilo ho dostat do stavu, kdy nezrychluje.
    Podobně to je s tím vaším, že Intel v procesorech nemá co nabídnout. Vy vidíte jen pár výstavních kousků AMD, ale zavíráte oči před tím ostatním. Co může AMD nabídnout proti 6W mobilním Atomům? Co může nabídnout proti 24jádrovým Atomům P pro 5G sítě? Co může nabídnout proti podpoře Optane memory (defakto SSD ve formě DIMM modulů) u některých Xeonů? A to jsou právě ty věci, které vy nevidíte a nechápete, že z nich Intel těží. Vy vidíte jen Comet Lake proti Ryzenům a říkáte si, že Intel dostal na frak. A co se výkonu týče, máte pravdu. Ale už vám chybí ta další stránka věci, tedy, že když Intel vyrábí 150 mm2 velký 14nm křemík a prodává ho jako šestijádro, že AMD není schopno nic tak levného vyrobit. Proti němu může nasadit buď velký Ryzen, který se skládá ze cca 125 mm2 velkého 12nm I/O čipu, 7nm 74 mm2 výpočetního čipu a interposeru a navíc bez grafiky, anebo 7nm 156 mm2 Renoir. Ale oboje má výrobní cenu úplně někde jinde. A pomáhá tomu nejen vlastní velikost křemíku, ale i to, že Intel už má většinu těch 14nm linek účetně odepsáno, tedy náklady na jejich pořízení jsou už dávno rozpočítány v prodaných čipech, zatímco AMD za každý kousek křemíku tvrdě platí.
    Nebo abych nebyl jen u Intelu, tak vám vadí "paper launch" u nVidie, ale už nechápete, že ta nVidia měla pravděpodobně víc čipů, než bude mít AMD těch big navi. Jen holt poptávka po jejích produktech je mnohonásobně větší, než bude po těch AMDčkových, byť by byly stejně výkonné. On totiž ten, kdo chce dobývat podíl na trhu nemůže přijít s něčím, co je stejné jako konkurence (a navíc později). On musí přijít s něčím o dost lepším, anebo nasadit o dost lepší cenu. Takže to, že AMDčko bude po uvedení k sehnání, mluví spíš v jeho neprospěch, než naopak.
    Ale tohle povídání není o tom, že je na tom AMD špatně. Ono je na tom celkem slušně, hlavně v porovnání s minulostí. Stále však nemá vyhráno. Stále má výrazně horší marže, než Intel a nVidia, stále má v účetnictví přes 6 miliard kumulované ztráty, kterou musí zlikvidovat, aby se v budoucnu mohli vrátit k výplatě dividend nebo k snižování počtu vlastních akcií, stále mají hrozně úzké portfolio produktů. A ano, věřím, že se jim bude dařit. Ale je to běh na dlouhou trať.