Hlavní navigace

Názor k článku Výsledky AMD: Q4 nesplnilo očekávání, velmi slabé Q1. Za rok 2018 utržilo 6,5 miliardy $ od Radek Holeček - 1) Tak ještě jednou pro vás s delším...

  • 1. 2. 2019 12:20

    Radek Holeček

    1) Tak ještě jednou pro vás s delším vedením. Intelácké osmijádro zabírá plochu 174 mm2, která je tvořena z cca 126 mm2 vlastním osmijádrem a cca 48 mm2 velkou integrovanou grafikou. Tedy pravděpodobnost defektu toho osmijádra by při stejném výrobním procesu měla být menší, než pravděpodobnost defektu toho 133 mm2 velkého i/o chipletu u AMD. Chyba v integrované grafice totiž nijak neomezuje možnost konkurovat Ryzenu bez grafiky.
    Ale podle vás je pravděpodobnost chyby ve 126 mm2 monolitického Intelu větší, než pravděpodobnost chyby ve 133 mm2 + 78 mm2 čipletech od konkurence.
    2) Vysmátost Intelu jsem vám podal ze dvou stran. Akcionáři jsou vysmátí, protože se zvyšuje zisk i dividendy, a zaměstnanci si také nemají na co stěžovat. A ano, vysmátí jsou právě proto, že ačkoliv se jim nepodařilo včas rozjet 10nm výrobu, tak přesto dosahují rekordních zisků. Nebo snad čekáte, že krize pro Intel dorazí až v okamžiku, kdy 10nm proces rozjede ve velkém?
    3) Aby AMD vyrábělo levněji, musel by 14nm proces u GF být výrazně levnější, než 14nm proces u Intelu. A tomu vážně moc nevěřím. A to z několika důvodů. Jednak Intel ten proces provozuje už 5 let, kdežto GF jen 2 roky. A druhý důvod je objem produkce, který je u Intelu řádově vyšší. Tedy všechny náklady na vývoj toho procesu se rozpouštějí delší dobu ve výrazně vyšší produkci. Nenapadá mě důvod, proč by tedy měl být ten Intelácký proces dražší.
    Optimismus v tom, že AMD zahltí trh levnými Ryzeny 3000 vám neberu, ale nesdílím ho. Naprosto ignorujete realitu, kdy a) nadpoloviční většinu trhu tvoří notebooky a za b) nadpoloviční velikost trhu desktopů tvoří firemní počítače s integrovanou grafikou.
    Ostatně váš optimismus nesdílí ani samo AMD, když očekává za celý rok menší než 10% růst, což je dost málo na to, že by měly přijít na trh nejen nové Ryzeny, ale ode dna by se měl odrazit i trh grafických karet.