Hlavní navigace

AMD FX s taktem 5 GHz prý skutečně bude. Ale s šíleným TDP 220 W (doplněno)

3. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V půli dubna proběhla médii (včetně našeho serveru) zpráva, že společnost AMD údajně chystá vydání jakési extrémní edice procesů FX. Toto CPU jménem Centurion prý mělo buď běžet na 5 GHz, nebo alespoň poskytovat garanci přetaktování na tuto frekvenci. Vzhledem k tomu, že současné čipy Vishera takový takt ani zdaleka neumožňují při zachování rozumné spotřeby, vyvolávala zpráva oprávněné pochybnosti. Dle serveru SweClockers však něco takového má skutečně vzniknout, a AMD nový čip – tedy vlastně dvojici čipů – představí již za pár týdnů.

Švédští SweClockers nejsou zrovna pofidérním serverem (jako první například informovali o GeForce GTX Titan), přesto však jejich zpráva o nových FX vypadá snad ještě divočeji než ta první o Centurionu. AMD dle ní chystá ne jeden čip, ale hned dvě osmijádra, která se budou jmenovat FX-8770 a FX-9000 (což je legrace, neboť první číslice v označení doposud odkazovala k počtu jader). Oba modely mají být založeny na současné 32nm generaci Vishera a instalovaly by se do socketu AM3+.

AMD FX-8350 test
AMD FX-8350 test

Zatímco parametry FX-8770 redakce SweClockers nezná, vyšší model FX-9000 údajně disponuje základní frekvencí 4,8 GHz, a turbem se již dostává na onu zaslíbenou metu 5 GHz. Možná se nyní sami sebe ptáte, jak toho mohlo AMD přes relativní žravost architektury Piledriver dosáhnout s alespoň vzdáleně rozumnou spotřebou. Nijak, přátelé. Oba procesory (tedy i FX-8770) mají dle SweClockers TDP stanoveno na jedním slovem šílenou hodnotu 220 W. To je pochopitelně mimo jakýchkoli oficiálních specifikací socketu AM3+ a takové CPU byste úspěšně rozběhali jen ve velmi robustních deskách, navržených pro obdobně náročné přetaktování.

Specifikace údajných čipů je tedy značně střelená (nicméně výběrové kusy tyto takty zvládnou a spotřeba vlastně také zní reálně). Nechám na vás, zda zprávě věřit či ne. Co je ale zajímavé: SweClockers uvádí, že AMD má tyto šílenosti již brzy předvést, a to na veletrhu E3, který se koná 11. až 13. června (júna). To je již skutečně brzy; vlastně by to i mohlo nahrávat možnosti, že je tento únik informací pravdivý.

AMD FX-8350

Při čtení zprávy jsem si nicméně musel vzpomenout na „novinku“ jistého zahraničního webu, který pro změnu informoval o údajně chystaném modelu FX-8570, který byl objeven v databází CPU-Z. Tehdy šlo podle všeho o falsum; a ve hře je pochopitelně i možnost, že takto nějak vznikly i informace o Centurionu a FX-9000.

 

Druhé relativně racionální vysvětlení této informace jsme zmínili již v textu o údajném FX Centurion. A to sice že by snad šlo o velice limitovanou sérii procesorů výhradně pro extrémní přetaktování, která nejspíše ani vůbec nebude představovat skutečný produkt, reálně nabízený na trhu. Podobně jako Phenom II 42 TWKR by to byl prostě marketingový čip, rozdávaný přetaktaktovávačské smetánce, a jako takový by nemusel respektovat žádná obvyklá pravidla. Nemusel by tedy být konkurenceschopný například vůči čipům pro socket LGA 2011 (FX-9000 by nebylo) a nevadilo by u něj ani zcela úletové TDP.

Aktualizováno (3.6. 2013):
Zdá se, že tato superžravá FX skutečně míří na trh. Důkazem budiž obrázek z expozice firmy Gigabyte na Computexu, v kterém avizuje podporu „procesorů AMD s vysokým TDP“; v popisce můžete vidět i ono číslo 5 GHz. Tento přístup ze strany výrobců desek naznačuje, že AMD hodlá 220W procesory FX prodávat v relativně vysokých počtech. O nějakou vyloženě omezenou edici tedy asi nepůjde.

MMF24

Deska Gigabyte GA-990FXA-UD7 potvrzuje existenci 5GHz procesorů pro socket AM3+ s vysokým TDP
Deska Gigabyte GA-990FXA-UD7 potvrzuje existenci 5GHz procesorů pro socket AM3+ s vysokým TDP

Zdroj: SweClockers