Hlavní navigace

AMD úplně končí se 32bitovými ovladači ke svým grafickým kartám pro Windows

29. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Postupný proces se dostává ke konci. Vývoj 32bitových grafických ovladačů pro Windows už AMD definitivně pověsilo na hřebíček.
AMD

přestává vydávat ovladače pro své grafické karty pro 32bitové edice operačních systémů. Což není krok překvapivý, jen jsme čekali, než k tomu dojde – 32bitové edice Windows firma postupně přestávala podporovat během roku 2016. Dvaatřicetibitová architektura ale člověka stejně limituje nízkým objemem paměti, kterou lze adresovat.

Čtyři gigabajty operační paměti začínají být omezují dokonce i na kancelářských strojích. Zatímco tam se ale se 4 GB přesto ještě pracovat dá, pro herní nebo podobné využití je taková paměť malá. Většina lidí tak jako tak používá 64bitové systémy. Valve např. prozrazuje, že málokdo dnes hraje na počítači se čtyřmi nebo méně gigabajty paměti.

Ukončení podpory 32bitových ovladačů pro grafické karty od AMD bude představovat další tlak na 32 bitů, které by díky tomuto kroku mohly být více vytlačovány z trhu.

AMD ořezává 32 bitů postupně

Před pár dny vyšel Radeon Software Adrenalin Edition 18.10.2. Ten stále ještě seženete pro 32bitové edice Linuxu. Jak ale upozornil japonský web 4Gamer.net, posledním balíkem s ovladačem pro 32bitové edice Windows byl Radeon Software Adrenalin Edition 18.9.3. Což snadno přehlédnete, pokud takový ovladač nevyhledáváte. AMD žádné velké oznámení neučinilo.

Uvedenému webu pak nicméně zaslalo vysvětlení. Podpora 32bitových edic Windows byla skutečně odsunuta na vedlejší kolej. Zatím ještě můžete používat starší ovladače, které samozřejmě nějakou dobu se stávajícími grafikami fungovat budou. Žádné další verze ovladačů pro grafické karty od AMD však v 32bitové edici pro Windows nevyjdou.

KL24

Na hraní se už 32bitový systém nehodí dávno. Jenže ani v kancelářském počítače už dnes max. 4 GB operační paměti nejsou žádným šlágrem Na hraní se už 32bitový systém nehodí dávno. Jenže ani v kancelářském počítače už dnes max. 4 GB operační paměti nejsou žádným šlágrem

K tomu je ale ještě potřeba dodat, že ačkoli 32bitový Radeon Software vycházel, AMD v něm stejně nepodporovalo nové grafické karty. Specificky 64bitový ovladač vyžadovaly už Radeony 300 a Fury, jak poznamenal dříve kolega Jan Olšan. Své rozhodnutí AMD nepřekvapivě zdůvodňuje tím, že může své prostředky soustředit na jednu edici.

K podobnému kroku ostatně došla Nvidia před necelým rokem, která navíc drží mnohem větší tržní podíl. (Má tedy více prostředků na vývoj.) Zatímco AMD se ale definitivně rozloučilo jen se 32bitovými edicemi Windows, nadále podporuje 32bitový Linux. Nvidia už nepodporuje žádný 32bitový systém.

Byl pro vás článek přínosný?