Hlavní navigace

AMD i nVidia prý odložily vydání nové generace GPU. Přijdou až koncem roku

2. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V novém roce zatím na poli grafických karet udeřilo jen AMD, kde ale šlo jen o nové mobilní grafiky. V desktopové sféře se firma odhodlala jen k přeznačení starých kusů pro trh OEM. Nvidia je zase zřejmě spokojená s 28nm grafikami uvedenými v průběhu loňska. GPU stávající generace s námi ale údajně budou mnohem déle, než se čekalo.

Alespoň to tvrdí švédský web SweClockers. Z informací jeho zdrojů údajně vyplývá, že ani Nvidia, ani AMD neuvedou novou grafickou architekturu dříve než ve čtvrtém kvartále tohoto roku, tedy v období mezi říjnem (októbrem) a prosincem (decembrem). Do té doby zůstanou na trhu jen grafiky stávající generace, případně jejich aktualizované verze. Ani jeden z výrobců tak údajně nebude mít nové grafiky hotové k datu uvedení procesorů Haswell, a dokonce ani pro sezónu poprázdninových prodejů. Pokud se zpráva potvrdí, například čip Tahiti (Radeon HD 7970) bude hájit červené barvy téměř dva roky.

Radeon X1800 XT a GeForce 7800 GTX 512MB, zdroj: The Tech Report

Nová generace grafických čipů sice do podzimu (či možná i zimy) nepřijde, to ale neznamená, že by se nemohly objevit žádné nové karty. V tomto ohledu bude mít výhodu Nvidia, která má ještě v rukávu „velkého Keplera,“ tedy jádro GK110. Na něm má (také dle SweClockers) postavit nový highend se jménem GeForce Titan. AMD na tom bude poněkud hůře, v záloze má jen lowendové jádro architektury GCN, které letos uvedlo do mobilního segmentu. Určitou (přinejmenším symbolickou) odpovědí v highendu by ovšem mohlo být oficiální vydání Radeonu HD 7990, který momentálně existuje ve formě nereferenčních karet, které výrobci (PowerColor) navrhli na vlastní pěst.

 

KL24

Mimochodem, ke kartě GeForce Titan již máme i první údaj o výkonu. Dle čínského serveru PConline má nová karta Nvidie v 3DMarku 11 dosahovat X7107 bodů. Tedy pochopitelně za předpokladu, že jde o výsledek z regulérního testu, a nikoliv jen o fabulaci (což je docela dobře možné).

Zdroje: SweClockers, PConline

Byl pro vás článek přínosný?