Hlavní navigace

AMD jednalo o prodeji 25% podílu skupině Silver Lake, rozhovory ale neuspěly

30. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Redakce

Zhruba před třemi týdny nám tu prošuměla zpráva, že AMD údajně jedná o nějaké formě investice, koupě podílu, nebo kapitálového vstupu s investiční skupinou Silver Lake. Ta stála za vykoupením akcií Dellu a nyní tedy údajně byla na stole možnost, že by nějak finančně pomohla překlenout obtížné období, kterým AMD prochází (samozřejmě ne zadarmo). Zprávy o odkupu AMD tím nebo oním subjektem se vyskytují několikrát ročně a v mnoha případech se asi jedná o spekulace, nicméně tuto o jednání se Silver Lake nyní potvrdily další zdroje.

O vstupu Silver Lake píše BloombergBusiness, tedy větší váha než web Fudzilla (který má dobré zdroje, ale někdy kolísavou úroveň). Podle Bloombergu AMD s touto kapitálovou skupinou jednalo o prodeji 25% podílu ve firmě, tedy nikoliv jen 20 %, jak jsme psali minule. Tyto rozhovory se údajně konaly během léta. Píšu však konaly, neboť podle Bloombergu k dohodě nedošlo – alespoň dle citovaných zdrojů, údajně osob do celé věci zasvěcených.

Podle Bloombergu ono neplácnutí si pramenilo ze dvou věcí. Jednak z finanční stránky, to znamená, že investoři nebyli ochotni zaplatit tolik, kolik si druhá strana přála. AMD má kvůli špatným finančním výsledkům a nepříznivým podmínkám na trhu momentálně velmi nízkou cenu akcií, tzv. tržní kapitalizace je dokonce pod 1,5 miliardy USD. Tím by nejspíš případní zájemci argumentovali. Souhrnná cena akcií se samozřejmě nerovná hodnotě firem, při smlouvání ale pozici ztěžuje.

Druhým faktorem, který by mohl být i důležitější, byla podle Bloombergu neshoda na budoucí strategii. Silver Lake logicky nechce dát nikomu bianco šek a investice tak zřejmě byla podmíněna nejrůznějšími změnami ve směřování AMD. Ty zřejmě opět stávající vedení nepovažovalo za dobré nebo nebylo ochotno dělat. Jaké přesně požadované změny byly, pochopitelně netušíme, takže nelze říct, zda je nepřijetí těchto podmínek dobrou nebo zlou zprávou.

 

Jak už to ale v těchto případech bývá, jednání nutně neztroskotala navždy. Podle povahy oněch neshod je možné, že přerušení jednání mohlo být strategické, aby jedna ze stran na druhou zatlačila. Případně proto, že měla za to, že za pár měsíců bude její stanovisko vlivem okolností přesvědčivější. Bloomberg mluví spíše o přerušení jednání, než o jejich ukončení a AMD podle něj také zvažuje alternativní strategické možnosti. Mezi těmi se obvykle spekuluje o kompletním prodeji, který by ale asi pro zdraví trhu s PC nemusel být dobrý (zejména pokud by došlo na často skloňovaný Samsung nebo Microsoft – toto jsou ale asi spíše tipy nezasvěcených osob). Osobně bych proto nějakou kapitálovou injekci, která by umožnila firmě přetrvat jako samostatnému subjektu, viděl jako lepší možnost.

K investici Silver Lake tak buď za původních, nebo za upravených podmínek ještě může dojít. Vedení AMD mohou také k přistoupení na dohodu přesvědčit akcionáři – to se stalo například během nedávné akvizice Altery společností Intel. Tato jednání také nejdřív uvázla na ceně, poté ale akcionáři přiměli vedení podniku kývnout a obchod za téměř 17 miliard USD byl velmi rychle hotov.

ICTS24

Logo společnosti AMD

Zdroj: Bloomberg