Hlavní navigace

AMD Kaveri pro FM2+ bude dostupné 14. ledna. Nabídne takt 3,7 GHz a TrueAudio

12. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Právě v těchto dnech probíhá vývojářská konference APU13. AMD na ní mimo jiné oznámilo oficiální datum vydání nových čipů s kódovým označením Kaveri. Bude to 14. ledna 2014 a v tento den by měly být dostupné i první modely v provedení pro patici FM2+.

Nové APU má čtyři procesorová jádra architektury Steamroller. Ta zachovává koncepci dvoujádrových modulů poprvé použitou u architektury Bulldozer – v tomto ohledu jde tedy o vývoj čistě evoluční. Zajímavější je bezesporu grafické jádro, které je tentokrát z rodiny GCN. Navzdory starším spekulacím má osm bloků, tedy 512 stream procesorů.

 

Jak jsem naznačil v nadpise, nejvyšší model, označený AMD A10-7850K, bude mít základní takt 3,7 GHz (což je překvapivě méně než u A10-6800K). Grafické jádro by mělo být taktováno na 720 MHz a to by znamenalo, že jeho výkon by mohl být v ideálním případě zhruba o čtvrtinu nižší než u Radeonu HD 7750 (který má taktéž 512 SP a běží na 900 MHz). TDP tohoto modelu by mělo být 95 wattů. Kaveri podporuje nejnovější grafická rozhraní, jmenovitě DirectX 11.2, OpenGL 4.3, samozřejmě také Mantle a vedle toho i technologii TrueAudio.

No a abychom nezapoměli, podporovány jsou i technologie hUMA a hQ.

 AMD se s chutí pochlubilo teoretickým výpočetním výkonem, který činí 856 GFLOPS. Největší měrou se na něm pochopitelně podílí GPU a není náhodou, že v diagramu výše zabírá asi třikrát větší plochu než CPU.

MMF24

Realita není tak drastická, přesto však GPU zabírá 47 % plochy celého čipu, o poznání více než u konkurence. AMD předvedlo Battlefield 4 v rozlišení 1920 × 1080 px na střední detaily; Kaveri jej rozhýbalo na přibližně 30 snímků za sekundu. To na svižnou akční hru není příliš mnoho, snad trochu pomůže Mantle, jehož podpora má být do BF4 zapracována. Méně náročným hráčům bude ale nejlevnější Kaveri s přehledem stačit.

Zdroj: Anandtech, Bright Side of News, WccfTech