Hlavní navigace

AMD kupuje firmu vyvíjející bezdrátové čipy. Chystá technologii pro VR bez kabelů?

11. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera odpoledne přišla poměrně nečekaná zpráva: společnost AMD přistoupila po delší době opět k akvizici jiné firmy. Vzhledem k tomu, že léta není v zisku (a ani letos být nemusí) a její poslední akvizice skončila neúspěšně, tedy další nákup vzbuzuje otazníky. Jeho objektem se stala malá firma Nitero, sídlící v texaském Austinu (což je i domov AMD). Zajímavá je tím, že se věnuje oblasti, na kterou AMD doposud nesáhlo: bezdrátovým technologiím.

Nitero vyvíjí čipy pro komunikaci ve frekvenčním pásmu 60 GHz, které by měly používat standard WiFi 802.11ad alias WiGig (například v roce 2014 oznámený NT4600). Proč by o ně AMD mělo mít zájem? Tato technologie je vhodná pro bezdrátové připojení displejů a zejména VR brýlí k počítači. Současné headsety se připojují soustavou kabelů, což si vysloužilo svou kritiku a již se objevily firmy, které slibují bezdrátové adaptéry pro spojení s počítačem, které by kabely odbouraly. Nitero bylo jednou z těchto firem, mělo v plánu někdy v polovině tohoto roku přinést na trh bezdrátový systém pro HTC Vive. Firma Valve snad kvůli tomu do Nitera i v nějaké míře investovala.

Web firmy momentálně láká právě na „WirelessVR“, tedy bezdrátovou virtuální realitu. To je patrně i důvod, proč má AMD o technologie firmy Nitero zájem. Podle včera vydané tiskové zprávy od firmy koupilo „IP“ (duševní vlastnictví, tedy patenty a technologie) a převedlo pod sebe klíčové inženýry. Dosavadní šéf a spoluzakladatel Nitera Pat Kelly se také ocitne v AMD v roli veceprezidenta pro bezdrátové IP. Není zatím jasné, jak daleké má AMD s bezdrátovou technologií plány. Bylo by ale logické, aby se ji pokusila propojit se svými grafickými kartami Radeon, ať už formou volitelného příslušenství pro bezdrátový přenosu obrazu, nebo rovnou integrováním těchto čipů a vysílačů na karty.

Čip Nitero NT4600 pro Wi-Fi 802.11ad Čip Nitero NT4600 pro Wi-Fi 802.11ad

Technologie Nitero má podobně jako WiGig mít přenosovou rychlost až několik gigabitů za sekundu, dosažitelnou v interiérech v rámci jedné místnosti. Používá technologii beam-forming pro zachování pokrytí i bez zcela přímé viditelnosti a zejména prý má mít velmi nízkou latenci, což by pro přenos obrazu z grafické karty do VR brýlí bylo velmi důležité. Jaké jsou podrobnosti, nikde uvedeno není. Údajně by ale snad měl být používán přenos obrazu po jednotlivých řádcích, takže by se mohlo vysílat již během výpočtu, bez nutnosti čekat před odesláním na dokončení celého obrazu

KL24

Nitero bylo založeno v roce 2009 a svůj program 60GHz bezdrátových čipů založila výzkumech australské University of Melbourne, kde má také vývojové centrum. Podle LinkedIn jde o firmu mající mezi 51–200 zaměstnanci, financovanou investičním kapitálem. Je možné, že tento zdroj vyschl a firma jako taková skončí, protože tisková zpráva AMD nemluví o tom, že by kromě duševního vlastnictví a některých zaměstnanců byla koupena i celá společnost. To působí dojmem, jako by Nitero mělo být zlikvidováno do prázdného zbytku, a AMD při rozprodeji vyzoblo jen potenciálně hodnotnou část.

Nitero se zabývalo čipy komunikujícími v 60GHz pásmu frekvencí Nitero se zabývalo čipy komunikujícími v 60GHz pásmu frekvencí

Oficiální zprávy nikde neuvádí, kolik AMD transakce stála, i když tyto detaily se možná dozvíme při vyhlášení finančních výsledků za první kvartál. Podobné akvizice neskončí vždy úspěšným produktem, často jsou spíše asimilovány bez nějakého hmatatelného užitku nebo jsou od počítku kupovány jen kvůli patentům. Zda tedy z příchodu bezdrátového týmu do AMD něco podstatného vzejde, je v tuto chvíli těžko říct. AMD se snaží do VR investovat na více rovinách, ale není jisté, zda se jeho případný pokus o vlastní technologii bezdrátového připojení ujme.

Byl pro vás článek přínosný?