Hlavní navigace

AMD letos začne vyrábět GPU a čipy pro konzole u GlobalFoundries. Po letech

2. 4. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Společnost AMD v těchto dnech opět oznámila, že se se svým výrobním partnerem GlobalFoundries (jenž vznikl osamostatněním továren původně patřících AMD) dohodla na nové úpravě smluv o dodávkách waferů. Jinými slovy na rámcové dohodě o výrobě čipů. Úpravy těchto smluv v minulosti AMD přinesly docela velké finanční potíže, jelikož musela snižovat původně dohodnuté objednávky a platit za to penále. To se letos nekoná, zato ale zpráva o nových smlouvách obsahuje pozoruhodné informace o tom, co AMD začne v továrnách GlobalFoundries vyrábět.

V současnosti vznikají veškeré čipy GPU pro grafické karty AMD v tchajwanském TSMC (které vyrábí i pro Nvidii). AMD ale uvádí, že nové smlouvy odrážejí plány společnosti počítající s výrobou grafických čipů (GPU) právě u GlobalFoundries, a to ještě v letošním roce. Již od roku 2006, kdy AMD odkoupilo ATi, se spekuluje, zda či kdy se výroba Radeonů přesune „domů“ a zda to AMD přinese nějakou konkurenční výhodu oproti Nvidii. Tento moment zřejmě nastane letos, i když nevíme, jakých čipů se bude týkat. AMD by naopak mohlo z TSMC přesunout jen výrobu jednoduchých lowendových GPU, nikoliv výkonných modelů. Co tento krok na trh grafických karet přinese, je tedy těžké předvídat.

GPU Hawaii (TechRadar)
GPU Hawaii (TechRadar). V současnosti se všechny grafické čipy vyrábějí u TSMC

Nejen GPU se přestěhují ke GlobalFoundries. Jedním duchem tisková zpráva hovoří i o APU pro herní konzole (tedy buď čipy pro Xbox One, Playstation 4, nebo obojí). I tyto procesory AMD vyrábí u TSMC – podobně jako ostatní APU s architekturou Jaguar. Nicméně v roce letošním se i čipy pro konzole mají začít vyrábět na linkách GlobalFoundries; bohužel ale nemáme upřesněno, na jakém procesu. Výroba v těchto závodech by mohla být výhodnější, neboť dle rámcových smluv by mělo být pro AMD výhodné realizovat zde co největší podíl produkce. Mimochodem, pokud se u GlobalFoundries začnou vyrábět APU pro konzole, mohlo by to otevřít cestu i k přesunu výroby lowendových APU Kabini/Temash a jejich následníků. O to se AMD pokoušelo už před lety, 28nm APU Krishna ale nakonec muselo zrušit, protože proces nebyl připraven.

GPU a procesory pro konzole vyrobené v GlobalFoundries mají zvýšit celkový objem čipů (respektive zpracovaných waferů s čipy), které AMD od svého partnera odebere. Upravené smlouvy jsou uzavřené na celkovou hodnotu 1,2 miliardy USD pro tento rok, což znamená, že AMD utratí za čtvrtletí v průměru 300 milionů USD.

Továrna na čipy (TSMC)

Jak ale upozorňuje komentář na webu KitGuru, navýšení objednávek u GlobalFoundries nemusí být až tak dobrá zpráva, pokud jde o prosperitu AMD. Suma 1,2 miliardy USD není o moc vyšší než číslo, které AMD za wafery z GlobalFOundries utratilo loni – za rok 2013 údajně nakoupilo výrobu v objemu 1,15 miliardy. Přírůstek pro letošek tedy dělá jen 50 milionů USD. Ovšem za loňský rok se u GlobalFoundries vyráběla jen velká CPU a APU platforem AM3+/FM2/FM2+. Pokud GlobalFoundries nově začne produkovat i GPU a čipy pro konzole, které doposud vyrábělo TSMC, může toto toliko mírné zvýšení objednaných waferů znamenat, že celková produkce AMD půjde letos dolů. Propad produkce (a potažmo prodejů) by se mohl týkat zejména APU Richland, Kaveri a procesorů FX a Opteron.

 

Na druhou stranu, s vyšším objemem v absolutních číslech AMD možná dostalo i o něco lepší cenu za jeden wafer, takže není snadné situaci posoudit. Je také možné, že GlobalFoundries bude pro výrobu konzolových APU a čipů GPU jen sekundárním dodavatelem a objem výroby u něj bude jen malý. Každopádně to ale vypadá, že i letos bude sledování zpráv o finančních výsledcích AMD napínavou záležitostí. Čísla za Q1 2014 bychom měli mít k dispozici do třech týdnů…

ICTS24

Poznámka: AMD tiskovou zprávu uvolnilo včera (1. dubna/apríla). V takto formálním kontextu, jakým je informování investorů, se ale nejspíš o aprílovou legraci jednat nebude.

Zdroje: AMD, KitGuru