Hlavní navigace

AMD má nové embedded Radeony. Například plnou Tongu s 8 GB paměti a TDP 95 W

1. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv na konec září jsme u AMD už žádné novinky nečekali, nakonec přišla hned dvojitá dávka. Na trh byla totiž oficiálně vypuštěna „profesionální“ větev letošní generace APU, určená hlavně pro různé firemní počítače, ale zároveň také nové grafiky pro sektor embedded. Ty by na první pohled nebyly až tak zajímavé, ale nachází se mezi nimi poměrně dlouho očekávaný kus hardwaru: plně aktivované GPU Tonga, které má v budoucnu přijít v Radeonu R9 380X. A to s docela zajímavými parametry.

Grafiky pro sektor embedded jsou na pomezí desktopu a mobilní oblasti – vyrábějí se jako konvenční karty do slotu PCI Express, ale také kompaktní moduly MXM. AMD má také speciální provedení integrující jak GPU, tak paměti do jednoho malého pouzdra, které se pak pájí přímo na desku. AMD mělo doposud v nabídce embedded grafiky založené na čipech Cape Verde, Pitcairn   starším Caicos, které nyní nahrazuje či doplňuje (embedded hardware má totiž mnohaletý „životní cyklus“) modely založenými na GPU Bonaire a Tonga.

 

Nejvýkonnější nový model, Embedded Radeon E8950, se vyrábí v provedení MXM. Podle specifikací má plné GPU Tonga (či Antigua) s 2048 stream procesory (32 CU) a 8 GB paměti GDDR5. Ta má efektivní takt 6,0 GHz; sběrnice je 256bitová (což by mohlo potvrzovat zvěsti, že stejně na tom bude i Radeon R9 380X). Radeon E8950 má takt GPU rovných 1000 MHz a podle AMD aritmetický výkon v jednoduché přesnosti 3 TFLOPS (což by však odpovídalo taktu jen okolo 750 MHz, oněch 1000 MHz je tedy možná maximální takt turba). TDP či typická spotřeba karty je jen 95 W, tedy přesně polovina toho, co potřebuje Radeon R9 380 s poloviční pamětí.

Embedded Radeon E8950
Embedded Radeon E8950

Od této karty bohužel nebude existovat verze do slotu PCI Express. Pro použití v embedded nabízí MXM modul šest obrazových výstupů DisplayPort či HDMI nebo DVI a také dekódování a enkódování 4K videa ve formátu H.264.

 

 

Nižší model v nabídce, Embedded Radeon E8870, má zhruba poloviční papírový výkon (1,5 TFLOPS). Založen by měl být na čipu Bonaire (Tobago) se 768 stream procesory (12 CU) a 128bitovou sběrnicí, na níž visí 4 GB paměti GDDR5 opět s efektivním taktem 6 GHz. Takt GPU je v tomto případě rovněž 1000 MHz a TDP karty je specifikováno na 75 W. Od tohoto typu AMD nabízí jak modul MXM, tak kartu do slotu PCI Express se stejnými parametry. I Radeon E8870 má umět šest obrazových výstupů.

Embedded Radeon E8870
Embedded Radeon E8870

 

Kromě těchto dvou adaptérů AMD přidalo do nabídky také Embedded Radeon E6465, který je ovšem spíše upgradovanou postarší grafikou E6460. Mělo by se jednat o lowendové GPU ještě s 40nm čipem Caicos; určené je pro nasazení, kde je třeba nízkou spotřebu (TDP je 20W). Takt jádra se 160 stream procesory je 600 MHz, k tomu jsou 2 GB paměti GDDR5 na 3,2 GHz s 64bitovou sběrnicí. Tato grafika zvládne čtyři výstupy a AMD ji vyrábí ve třech verzích: pro PCI Express, jako modul MXM a nakonec v onom jednočipovém pouzdru.

Embedded Radeon E6465
Embedded Radeon E6465

 

Embedded grafiky mají některá specifika i po softwarové stránce. Nabízejí například nativní podporu barev s 10bitovými kanály (celkově tedy 30bitová barevná hloubka). Ovladač by měl umožňovat přímé přístupy k jejich lokální paměti („Direct GMA“) pro aplikace, které jsou citlivé na latenci. Také je na nich možné emulovat EDID monitoru (i během doby, kdy není připojen) a zpřístupněno je pokročilé možnosti časování obrazu k manuálnímu nastavení.

KL24

Softwarové speciality Embedded Radeonů
Softwarové speciality Embedded Radeonů

Zdroje: AMD (1, 2, 3, 4), VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?