Hlavní navigace

AMD má v plánu limitované CPU Centurion s garancí přetaktování na 5 GHz

15. 4. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

AMD již dříve avizovalo, že zřejmě v tomto roce vydá o něco rychlejší procesory FX, než je současné nejvyšší osmijádro FX-8350. Nikdo však asi nečekal nějaký radikálně rychlejší model. Dle nezaručené informace serveru Hexus.net však AMD právě něco takového chystá. Prý totiž plánuje vydat CPU s taktem 5 GHz, které (možná po vzoru GeForce GTX Titan) dostane speciální jméno Centurion.

Hexus tuto informaci prý má z důvěryhodného zdroje, nicméně i tak o ní referuje s určitou opatrností. Jeho zprávu nicméně již více nebo méně přesně převzalo množství dalších webů. Tento Centurion by měl být stále založen na Visheře, ovšem měl by se více blížit původnímu highendovému duchu značky FX. Co se 5GHz frekvence týče, mluví Hexus toliko o tom, že AMD bude garantovat dosažitelnost tohoto taktu při přetaktování (se vzduchovým chlazením). To podle mého názoru znamená, že čip bude mít mnohem nižší standardní frekvence – jen o něco rychlejší než FX-8350 či snad dokonce identické. Již FX-8350 totiž nemá příliš velkou rezervu v TDP, takže jeho dodržení na mnohem vyšší frekvenci je asi vyloučené.

Avizovaných 5 GHz se proto asi bude týkat právě jen přetaktování – šlo by o něco podobného, jako továrně přetočené grafické karty. Procesor má být zároveň dostupný jen v malé sérii; odhaduji, že by šlo o ručně vybírané čipy. Hexus prozradil i cenu, která se za tyto procesory údajně má účtovat – půjde o 795 USD (zhruba 20 000 CZK), čili nějaké čtyři pětiny toho, co stojí highend Intelu do socketu LGA 2011.

AMD Phenom II 42 TWKR (Zdroj: Legit Reviews)
AMD Phenom II 42 TWKR (Zdroj: Legit Reviews) 

V roce 2009 AMD taktéž vytvořilo speciální přetaktovávačskou edici tehdejšího Phenomu II. Čipy se označovaly Phenom II 42 TWKR (zřejmě tweaker) a jejich účel byl čistě propagační – existovala jen velmi omezená série ručně vytipovaných kusů, které se ani nikdy neprodávaly. Prakticky vzato se vlastně jednalo o vzorky čipů, které AMD dalo k dispozici vybraným přetaktovávačům.

AMD Phenom II 42 TWKR (Zdroj: Legit Reviews)
AMD Phenom II 42 TWKR (Zdroj: Legit Reviews)

Osobně mám pocit, že u Centurionu (pokud ho AMD skutečně chystá) půjde o podobnou záležitost. Podle Hexusu sice půjde na volný trh a ani cena nebude zcela astronomická, nicméně jej nelze považovat za standardní procesor. Už jen proto, že na frekvenci 5 GHz se téměř jistě nevejde do TDP 125 W (ani 140 W, které desky oficiálně podporují). Neočekávám ani, že by bylo vyrobeno větší množství, což však zřejmě nebude tak docela vadit, protože vysoká asi nebude ani poptávka.

 

WT100

Účelem Centurionu tedy dle mého názoru bude prostě to, aby seděl na špičce nabídky a AMD mohlo tvrdit, že má CPU, které je rychlejší než Core i7-3770K. Něco podobného firma provedla v oblasti grafik, kde bagatelizovala význam GeForce GTX Titan tím, že nejrychlejší grafickou kartou dneška je Asus ROG Ares II – byť se v jeho případě jedná o limitovanou kartu s vodním chlazením, kterou prostě nelze považovat za standardní model. Centurion by každopádně na faktické převaze Intelu nic nezměnil (a AMD asi ani nepomůže finančně), jeho význam může být jen čistě symbolický a prestižní.

Zdroj: Hexus.net