Hlavní navigace

AMD má vlastní návrh základní desky pro finanční instituce – Roadrunner

4. 5. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Americký výrobce mikroprocesorů Advanced Micro Devices (AMD) představil vlastní návrh základní desky Roadrunner, zaměřený speciálně na finanční instituce pod „AMD Financial Services Open Platform and System Solutions“. Vezmeme-li to od začátku a přežvýkaně: běžné dotupné servery mají za účelem větší použitelnosti obvykle širší výbavu, díky čemuž se hodí pro více použití. Např. je dnes u mainstreamových serverů běžné vybavení až čtyřmi GbE moduly, přídavnými SAS řadiči a podobně.

Jakási blíže nespecifikovaná skupinka se loni rozhodla, že musí udělat servery s větší hustotou výkonu při nižší ceně. Stalo se tedy a vznikl projekt Open Compute. Ten si od začátku navrhuje vlastní desky, šasi i racky. No, žádná revoluce se z mého pohledu ale nekoná, prostě se nevyrábí univerzální desky, ale trochu specifikovanější. Došlo k odebrání nepotřebných komponent, díky čemuž se na desku vmáčkne více paměťových modulů a celé to je drobet levnější. Hned na úvodní stránce webu se dozvíte, že je dosaženo až o 38 % vyšší účinnosti při až o 24 % nižší ceně. Připomíná to nejvíce asi PR materiály Nvidie či AMD, nějaká kouzelná čísla bůhví odkud.

Diagram pro AMD Roadrunner

Diagram pro AMD Roadrunner; zde se toho moc nezměnilo již…velmi dlouho.

Návrhy nijak revolučně nevypadají, všechno tu dávno bylo, ale tak zase, na druhou stranu se opticky může vytvořit zdání toho, že se v oblasti serverů něco nového děje. No, ani ne, deska AMD je sice údajně specializovaná na finanční instituce, ale s podtitulem toho, že může být bez problémů roztažena z 1U šasi až na 3U (např. storage server) a použita i do cloudu a bůhví, kde ještě. Stejně tak to znamená rozšíření z kofigurace s jedním paměťovým modulem na kanál (4 banky na procesor) až na 3 moduly (12 banků). Ale ani to není nic nového, velcí výrobci serverů to dávno mají nebo na zakázku vyrobí (když jste dost velký odběratel).

V podstatě tak je tu jakýsi návrh s jiným rozložením s deskou ve tvaru T s čipovou sadou a dvěma Sockety G34 (podpora Magny Cours, Interlagos a budoucích Piledriver) uprostřed. Paměťové banky pak jsou po stranách a pod nimi se nachází dva napájecí zdroje. Ano, zde je hlavní změna, valná většina 1U serverů má jen jeden zdroj, zde je tak dosaženo základní redundance. Podpora pamětí díky řadičům v procesorech zahrnuje DDR3-1066 (3 moduly na kanál) až DDR3-1866 (jeden modul na kanál) od standardních 1,5V modulů po ultranízkonapěťové (1,25 V). Dále, při okraji je šest SATA vyvedených z řadiče v jižním můstku.

Schéma desky AMD Roadrunner pro finanční instituce

Jedná se o SP5100, což je v podstatě SB700, což je příšernost. Po tolika letech už opravdu nemůžeme mluvit o kompatibilitě a ceně, náhrada SP5100 něčím modernějším by nové servery nijak nebolela (SB700 je vyráběn 130nm procesem a na to už snad Global Foundries ani linky nemá, jedná se snad o ohromný doprodej?). Byla by v podstatě zadarmo, spíše to tak připomíná neustálé přežvykování tohoto samého. Ačkoli čipsety řady 9 nepřinesly zdaleka tolik nového oproti 7 a 8, jak by mohly, např. jižní můstek SB950 už alespoň má nativně podporu SATA 6 Gb/s a GbE, což by se i v serveru využilo.

ICTS24

Jedním z důvodů nutnosti osazování běžných serverů dalšími řadiči je ten, že tato prehistorická záležitost (SB700) je nepoužitelná v době, kdy každý rozumný server má automaticky SAS disky, a když už použít něco do SATA (typicky SSD), tak je určitě SATA 6 Gb/s něco jiného než SATA 3 Gb/s. AMD dávno mělo vydat modernější můstek, klidně zaměřen specificky pro servery, který by měl podporu SAS a snad i více GbE konektivity nativně, což by byl další nezanedbatelný bonus oproti serverům platformy Intel. A sice v tom, že základní výbavu by měly servery už v čipové sadě a tak i ty nejlevnější by mohly být opět o něco levnější (a tudíž mírně lepší volbou než Intel).

Zdroj: TZ AMD, ipKonfig