Hlavní navigace

AMD by mohlo mít 7nm procesor nebo GPU na přelomu roku 2018 a 2019. Tapeout je prý letos

23. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Minulý týden pořádalo AMD zejména pro investory informační akci Financial Analyst Day 2017, na níž byly představeny tzv. roadmapy připravovaných CPU a GPU. V těch po 14nm generaci grafik a procesorů figurují následníci vyrábění 7nm technologií, ale bez důležitého údaje o tom, kdy by se na trhu mohly objevit. K této otázce se nám ale záhy vynořil další materiál. Šéfka firmy Lisa Su totiž mluvila na konferenci JPMorgan Technology a zmínila termíny, kdy mají 7nm čipy údajně projít tzv. tapeoutem, což je přípravná fáze na zahájení výroby.  

„Agresivní“ nástup 7 nm

Jelikož akce byla opět motivována hlavně hospodářsky a finančně, nedalo se čekat příliš mnoho informací o samotné technologii. Nicméně službukonající analytik Harlan Sur z JPMorgan se dotázal právě na zamýšlený tapeout 7nm čipů. Na tuto otázku mu Su odpověděla, že AMD přechod na 7nm proces plánuje AMD poměrně „agresivní“. Bližší detaily budou jako obvykle oznámeny až přijde čas, avšak řekla doslova, že tapeouty (v množném čísle, tedy dost možná alespoň dva čipy) budou prováděny „později během letošního roku“. Podle Lisy Su se technologická pozice zakázkových výrobců (bez uvedení konkrétních jmen) zlepšila a mají na Intel menší skluz než dříve, což by mohlo AMD umožnit přejít na 7nm výrobu relativně rychle po 14nm. Partnerem by pravděpodobně bylo GlobalFoundries, ale AMD minulý týden uvedlo, že na této technologii bude vyrábět i u TSMC.

Tapeout nebo tape-out značí fázi během vývoje čipu, kdy je dokončen návrh čipu a jeho kompletní data jsou připravena pro předání do fyzické výroby. Nejprve firmám vyrábějícím masky pro optickou litografii, poté pak přímo do zvolené továrny, kde se podnikne první pokus o výrobu skutečných křemíkových waferů a z nich prvních čipů. Tapeout je tedy důležitým milníkem. Pro nás je také podstatné, že z doby tapeoutu se dá s určitou tolerancí odhadnout čas, kdy by dotyčný čip mohl být vydán, tedy kdy by 7nm procesory či GPU mohly být k mání. Doba mezi těmito dvěma body je obvykle někde okolo jednoho roku, v horším případě by se dalo uvažovat třeba o patnácti měsících, u velmi rychlých cyklů třeba jen devět měsíců (což bych v tomto případě ale asi nečekal).

Pokud by tapeout 7nm čipu nebo čipů tedy nastal v posledním čtvrtletí roku 2017, pak by na něm založený produkt teoreticky mohl jít na trh v prvním kvartále roku 2019, tedy dva roky po prvních Ryzenech. V optimistickém případě možná dokonce ještě na sklonku roku 2018. Není to samozřejmě zaručeno, jelikož se mohou objevit nejrůznější průtahy, například pokud by bylo nutné vyrobit další revizi kvůli chybám. Ještě větší problém může být s dosahovanými parametry nebo výtěžností. Tedy situace, kdy se sice dodrží všechny termíny u návrhu a masová výroba by teoreticky mohla začít produkovat wafery pro uvedení čipů třeba už v listopadu 2018, ale v továrně vyrobené čipy nemají potřebnou kvalitu. Tedy nedosahují dostatečných frekvencí, nebo je zmetkovitost příliš vysoká na to, aby výroba byla ekonomická. Taková situace si může vynutit odklad a další ladění výroby, takže by ona matematika s termínem tapeoutu nevyšla.

Pokud by se ale onen plán na agresivní nástup 7 nm podařilo dodržet, bylo by to samozřejmě z hlediska dotyčných produktů pro AMD velmi pozitivní. Na 7nm by se zdá se mohly objevit desktopové Ryzeny pro socket AM4 až s dvanácti jádry místo dnešních osmi (jelikož serverový derivát s kódovým označením Rome jich totiž má nést 48). Highendové Threadrippery by zase mohly mít jader 24. Na 7nm proces je také vázána nová architektura jader Zen 2, vylepšující první generaci Zenu, a zároveň nová architektura GPU Navi (u které by se ale mohlo čekat nejen na dostupnost samotných čipů, ale také na výrobu pamětí, pokud bude používat nějakou novou technologii, jak se dříve uvádělo).

Architektura Zen 2 přijde až v 7nm procesorech, příští rok bude zřejmě stále ve znamení prvního Zenu. Zen 3 by ale mohl přijít dříve Architektura Zen 2 přijde až v 7nm procesorech, příští rok bude zřejmě stále ve znamení prvního Zenu. Zen 3 by ale mohl přijít dříve

První by asi byla GPU

Co by premiérové 7nm čipy mohly být zač? Ony první tapeouty nebo tapeout mohou teoreticky být jak CPU, tak GPU, ale výrazně pravděpodobnější je asi druhá možnost, tedy Navi. Grafické čipy totiž zatím vždy přicházely na stejném procesu dříve než procesory, viz ostatně termíny porodu 14nm Polarisu a Ryzenu, vyráběných stejnou technologií 14LPP. Ono velmi brzké uvedení daného produktu někdy na přelomu let 2018 a 2019, které by teoreticky mohlo nastat, by se tedy snad mohlo týkat Radeonů, kdežto Ryzeny lez realisticky čekat asi až po další době v řádu měsíců. Ještě je tedy třeba dodat, že čistě teoreticky těmi prvními 7nm čipy nakonec mohou být i konzolová APU, i když u těch se kvůli ceně obvykle na novou technologii přechází až s určitou prodlevou.

MMF24

Architektura GPu Navi (2018 - 2019) přijde na 7nm procesu Architektura GPU Navi (2018 - 2019) přijde na 7nm procesu

AMD také pro JPMorgan zmínilo novou semi-custom zakázku, jenže ta zřejmě nebude na 7nm procesu, jelikož čip má jít do produkce už příští rok. Již dříve jsme věděli, že je v přípravě nějaký zakázkový čip, jenž nemá být určen pro konzole, nyní bylo prozrazeno, že půjde do sektoru embedded. Tím méně je zde asi důvod, aby byl vyráběn nejnovějším procesem a jako první průkopník.

Nový proces rok po Intelu. Realistické?

Vzhledem k tomu, že Intel by měl mít první 10nm procesory zhruba na konci letoška nebo začátkem příštího roku, není ovšem takto brzké nasazení 7nm procesoru u AMD možná zas tak překvapivé. Pokud tuto technologii GlobalFoundries (a IBM) vnímáme jako protějšek právě 10nm procesu Intelu, pak to máme zhruba jednoletou prodlevu za tímto největším polovodičovým výrobcem (tedy zatím, brzo ho možná sesadí Samsung). To by zhruba odpovídalo zpoždění, které AMD na Intel mívalo v dřívějších dobách (než se GlobalFoundries a další nezávislé výrobny „zasekly“ poté, co Intel přišel s prvním FinFETovým procesem na 22 nm). Jinými slovy, nový proces rok po Intelu nemusí být úplně nerealistický plán, i když uvidíme, zda se u AMD nebo GlobalFoundries nedostaví nějaké z výše zmiňovaných problémů, které k polovodičovým technologiím bohužel patří. Ostatně i u Intelu, viz třetí a čtvrtou generaci 14nm výroby kvůli odkladu 10nm technologie.