Hlavní navigace

AMD (ne)chystá Radeon HD 7950 GHz Edition, uniklé fotografie jsou fake

5. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Předem se omlouvám za titulek, protože není úplně přesný, ale takový, jaký je, je z jediného důvodu – doufám, že pomůže zastavit nebo alespoň přibrzdit vlnu zpráv o přípravě HD 7950 GHz Edition, která neminula nejen české, ale ani renomované zahraniční servery.

Odstartoval ji polský web Benchmark.pl  (i když s ní nepřišel jako první, je často citován jako zdroj) svou zprávou o tom, že AMD chystá Radeon HD 7950 coby konkurenci pro GeForce GTX 670 a doložil to důkazem v podobě fotky záhadné karty z GHz Edition s dvojicí šestipinů získané z čínského Expreview. Podle Poláků má mít nová HD 7950 GHz Edition jádro taktované na 1 GHz (jak jinak, že).

Spekulace je to pěkná a celkem logická. Minimálně v jednom ohledu je ale polský web mimo. A to sice u fotografie údajné HD 7950 GHz edition, kvůli které celá zpráva vznikla:

Když jsem se na fotku podíval, něco mi na ní nesedělo. Konektory a kryt jsou na sebe až příliš natěsnané, referenční HD 7950 totiž sice nese dva šestipiny, ale PCB i chladič je z Radeonu HD 7970, který má kombinaci šestipinu a osmipinu. Znamená to, že někde kolem jednoho ze dvou konektorů by měla být mezera pro dva další piny.

HD 7970-0001
AMD Radeon HD 7970 a HD 7950

Jako první mě napadl Photoshop, ale jen pár sekund na to jsem si uvědomil, že existuje i jednodušší vysvětlení. Dva šestipiny, jádro na 1 GHz a podobný chladič má i karta, která už se několik měsíců prodává – Radeon HD 7870.

Ano, to, co je na fotografii jako HD 7950 GHz Edition a všechny weby to přebírají jako důkaz existence nových karet, není HD 7950 GHz Edition, ale obyčejná referenční HD 7870. K tomu, aby to byla 7950, by muselo AMD kvůli lehce přetaktované kartě navrhnout nový chladič i plošný spoj, použití PCB z HD 7870 nepadá už jen s ohledem na jinou šířku paměťové sběrnice v úvahu.

 

AMD něco takového u referenčních samplů nedělá, spíš naopak – vyrábí slabší modely tak, že vezme výkonnější kartu, vypne část jádra a případně neosadí některé součástky. Namátkou mě napadá třeba HD 5830 s PCB a chladičem z HD 5870, Radeon HD 6790 s PCB a chladičem HD 6870, Radeon HD 7850 (vzorky pro recenze) postavené na designu HD 7870 a konečně i HD 7950 a HD 7970 GHz Edition s PCB a chladičem z HD 7970.

 Test AMD Radeon HD 7850 -0004   
AMD Radeon HD 7850 a 7870

A konečně poslední drobnost, která snad přesvědčí i největší pochybovače:

Nebudu vás napínat, sedí to pixel na pixel. Velká neořezaná fotografie pochází z březnové recenze Radeonu HD 7870 zveřejněné na Bit-tech.net.

Nechci tím říct, že AMD Radeon HD 7950 GHz edition nechystá. Je možné, že chystá a někteří o tom i vědí, jen čekali, až to někdo provalí. A také je možné, že i kdyby se to bylo bývalo nechystalo, někdo se toho po vlně zpráv může chytnout.

Chci říci jen to, že důkaz o její existenci v podobě fotografie záhadné gigahertzové karty, kterou i renomované servery bez rozmýšlení přebírají, je pořádná pitomost. Polský web, či jeho zdroj oZeros, k fotografii zřejmě přišel prostřednictvím příspěvku na fóru Xtreme Systems, který se odkazoval na fórum na čínském Expreview.

KL24

Jak vidíte, s trochou zkušeností a vědomostí se dá i z vody (jedné fotky) vyrobit docela dlouhá a docela důvěryhodná kachna, které se chytnou i servery považované za renomované. Vtipné je i to, že zprávu od Poláků nakonec přebral i web, který měl být jejím původním zdrojem, tedy čínský Expreview. Teď už asi zbývá jen to, aby svou fotografii nepoznali ani na Bit-tech.net.

Zdroj: Benchmark.pl, Bit-tech.net

Byl pro vás článek přínosný?