Hlavní navigace

Názor k článku AMD odhalilo Radeon Vega Frontier Edition, první kartu s čipem Vega. Bude koncem června od Gildor - O 7nm procesu je opravdu dost předčasné mluvit....

  • 17. 5. 2017 13:04

    Gildor

    O 7nm procesu je opravdu dost předčasné mluvit. V CPU segmentu zatím není v provozu ani 10nm, resp. Samsung a TSMC tuším už něco mobilního vyrábějí, Intel teprv bude a pro desktop je to otázka více jak roku. O 7nm se zatím jen mluví. U grafik teď Nvidia přejde na "12nm", který je ale spíš 16nm+, o dalším postupu se spíš spekuluje.
    AMD, které s dvouletým zpožděním oproti Intelu přešlo letos teprv na 14nm, sice sebevědomě mluví o tom, že po dvou generacích Ryzenu přejde rovnou na 7nm a vynechá 10nm, ale víme jak vypadají roadmapy a jak realita. Podle Intelových roadmap z cca. roku 2010 tu letos měl být 7nm proces a v roce 2020 5nm. O tom se pořád neví, jestli reálně někdy vůbec bude a za jakých okolností. Takže sice AMD věřím že přejde ze 14nm rovnou na 7nm, ale nevěřím, že to udělá dřív než bude mít 7nm CPU Intel a ten ho nebude mít dřív jak za 3 roky podle všeho.

    Takže v tom roce 2020 budem IMHO rádi za první 7nm CPU a to nejspíš ne desktopové. A že by 7nm GPU přišly dříve jak desktopové CPU bych se taky dost divil.