Hlavní navigace

Názor k článku AMD oficiálně potvrdilo big.LITTLE procesory a APU Phoenix2 se Zenem 4c. Měří 137 mm² od Jim_Keller - Ad 1) AMD nedělá Little jádra jako Intel...

  • 5. 7. 2023 13:47

    Jim_Keller

    Ad 1) AMD nedělá Little jádra jako Intel nebo ARM. Zen 4c je v stený Zen 4 jádro akorát použili High-density proces. Tedy ten proces který používá 99% všech vyrobených čipů včetně GPU. To jenom zmagořená x86 musí hnát frekvence na 6 GHz aby z toho dostali nějaký výkon když už zaostávají v IPC a architektuře obecně. AMD se konečně po 6 letech rozsvítilo, že v serverech nemusí plýtvat Low-density 6GHz křemíkem.

    Možná víš že kdysi ARM demonstroval A72 která umí přes 4 GHz, jen ji prostě vyrobili s low-density 7nm TSMC jako Zen 2. Ale nikdo to nechtěl tak se na to vykašlali. V serverech ani noteboocích to nejde použít.
    https://www.anandtech.com/show/14914/arm-tsmc-demo-7nm-chiplet-system-w-8-cortexa724ghz-on-cowos-interposer

    5) Ty neznáš SVE? 2048-bit revoluční vektorové instrukce nezávislé na délkce registrů. ARM už má druhou generaci SVE2 ve všech telefonech. Od malých Little jader až po našlápnuté serverové CPU. Dokonce i druhý nejrychlejší super počítač jede na SVE vektorech a díky tomu drtí GPU.

    ARM už chystá nové verze nazvané SME / SME2, kdy místo V-vektorů to umí M- jako matice. V podstatě se dá říct, že na tom SME se dá postavit výpočetní GPU pro AI s instrukční sadou od ARMu. Naprostá pecka a revoluce. O tom se x86 ani nesnilo a proto Intel&AMD musí obcházet zaostalou x86 pomocí GPU akcelerátorů.

    7) Já ti to pomůžu vysvětlit:
    ARM = RISC
    Zen 4 = uvnitř běží jako RISC
    Takže když se vykašleš na tu HW-emulaci x86 z roku 1978 tak budeš mít co Kefalín? vyšší výkon a nižší spotřebu přece.