Hlavní navigace

Názor k článku AMD oficiálně potvrdilo big.LITTLE procesory a APU Phoenix2 se Zenem 4c. Měří 137 mm² od Jim_Keller - Ano, Apple M2 nebo Cortex X4 by klidně...

  • 5. 7. 2023 18:43

    Jim_Keller

    Ano, Apple M2 nebo Cortex X4 by klidně mohly běžet na 6 GHz kdyby byli ochotni se smířit s vyšším TDP. Stejné jádro, stejná pipeline, jen použili proces pro vysoké frekvence místo tradičního high-density, díky tomu mohli zvýšit voltáž a tranzistory se rychleji přepínají = najednou máš skoro dvojnásobnou frekvenci. Žádná černá magie za tím není.

    Ale houby speciální vzorek. Jenom nerozumíš tomu jak funguje CPU a jeho pipeline. Tranzistor samotný dokáže běhat na 200 GHz, ale určující frekvence CPU je daná délkou onoho řetězce tranzistorů ve stage, resp její kritické cesty, nikoliv délkou pipeline. Délkou pipeline argumentují jenom ti co tomu ve skutečnosti vůbec nerozumí. Předpoklad že CPU s 18 stage pipeline musí mít vždy kratší stage než CPU s 10 stage je totiž zcela mylný. Může, ale nemusí. Zkracují se třeba pipeline pro násobení INT a přitom na frekvence to nemá žádný negativní vliv. Proč? Protože se MUL instrukce řeší pomocí paralelnějšího algoritmu, což umožňuje zkracovat pipeline bez dopadu na frekvence.

    Zen 2 na 7nm TSMC na top frekvenci 4,7 GHz si vezme 20W jenom to jedno jádro. Takže je jasné že i ta úsporná A72 bez té HW emulace x86 CISCU si na těch 4,2 GHz vzala třeba 10W. Je logické že tohle do mobilu nikdo dát nemůže, zvlášť ne 4 jádra. Ale takový 8c Ryzen nemá problém dosáhnout 160W. Ani v serverech nemůžeš mít 64 jader se 640W a takovej Graviton 3 má TDP 100W a na jednu desku do 300W TDP se mu vlezou 3 sockety se 192 jádry (AMD potřebuje 400W TDP na pouhých 96 jader).