Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku AMD oficiálně potvrdilo big.LITTLE procesory a APU Phoenix2 se Zenem 4c. Měří 137 mm². Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 6. 7. 2023 7:10

    Jim_Keller

    2,4 GHz A72 z mobilu a díky low-density najednou tradá ..... 4,2 GHz.

    Jeden by řekl že to je důkaz.

    Jenže to by někdo musel vědět jak se navrhuje low-power mobilní pipeline: její hlavní úkol jsou nízké volty 0,8 - 1,0V a při těch dosahovat co nejvyšší frekvence. To znamená krátké stage úplně stejně jako high-frekvency design. Proto low-power A72 je schopná běžet na vysokých frekvencích přes 4,2 GHz pokud je vyrobena na high-frekvency procesu (low-density) a pustí se do ní 1,45V. To je přesně to co ARM udělal.

    Ale když někomu chybí elementární znalosti o CPU, tak to je fakt těžké. AMD v serverech dělá to samé když provozuje 64-jádrový 220W TDP Epyc a ty x86 Zen jádra mají spotřebu 3,5W při 0,8V a 2,5 GHz. Furt nedochází? Bergamo je další důkaz kdy AMD použitím high-density procesu zahodila vysoké frekvence a tím vytvořila čistě low-power CPU který nemůže běžet na vysokých frekvencích, ale je skoro dvakrát menší a tedy levnější na výrobu (což přesně dělají mobilní ARMy).