Hlavní navigace

AMD opouští finanční šéf Thomas Seifert. Vyhazov, nebo lepší pozice u Siemensu?

18. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Další zkušený veterán opouští AMD? Podle některých je finanční ředitel Thomas Seifert právě tím, kdo odliv mozků ze společnosti způsobil. Spekulace se různí: Seifert mohl zběhnout k jinému zaměstnavateli, který mu nabídl lepší podmínky nebo pozici generálního ředitele (kterou zastával dočasně u AMD, než přišel Rory Read), ale také mohl být z AMD vyhozen. No, raději to vezměme hezky popořadě.

Oficiálně víme to, že Thomas Seifert včera oznámil svou rezignaci a na pozici CFO jej zastoupí Devinder Kumar, který šéfuje oddělení controllingu. Seifert zůstane u AMD ještě do konce příštího týdne, během této doby bude svému nástupci pomáhat zorientovat se v nových povinnostech. Ačkoliv je Devinder Kumar zkušeným finančním manažerem a u AMD pracuje už 28 let, na pozici finančního ředitele jen dočasně zaskakuje, než bude nalezena plnohodnotná náhrada.

A teď k těm neoficiálním informacím. Theo Valich ze serveru Bright Side of News prý hovořil s několika bývalými i stávajícími zaměstnanci AMD. Přiznává, že jejich stanoviska mohou být zaujatá, informace jsou to však natolik zajímavé, že by byl hřích je nezveřejnit.

Tvrdý chleba krizového manažera

Thomas Seifert nastoupil k AMD v roce 2009, kdy opustil potápějící se loď Qimondy (zkrachovalý výrobce pamětí DRAM vzniklý oddělením od Infineonu). Tou dobou bylo AMD už rok bez finančního ředitele, potýkalo se s dluhem větším, než byl roční obrat společnosti, AMD navíc vedlo vleklé soudní spory s Intelem. Seifert tedy zavedl přísná úsporná opatření a skutečně se mu podařilo dostat dluh pod kontrolu. Ale za jakou cenu?

Za loňský rok, kdy Seifert působil jako dočasný generální ředitel, prý nadělal větší nepořádek než Dirk Meyer, který v roce 2005 záměrně zdržel náběh 65nm výroby. Ve jménu úspor byly zpomaleny či zastaveny projekty, které by mohly zlepšit konkurenceschopnost produktů AMD, nebo společnosti umožnit vstoupit na nové trhy.

Byl to Seifert, kdo zahájil reorganizaci firmy pod heslem „Project WIN“. Namísto agresivnější snahy prodávat své produkty ale přišlo propouštění, které se dotklo dohromady 10–15 % všech zaměstnanců firmy. Odnesli to prý inženýři a marketingové oddělení, zatímco oddělení účetnictví a lidských zdrojů zůstalo netknuto – což pochopitelně vyhození zaměstnanci vidí tak, že se řezalo do živého masa a sádlo zůstalo na svém místě.

A byl to prý opět Seifert, kdo špatně odhadl poptávku po APU Llano a Ontario/Zacate. Podle neověřených a neověřitelných zpráv mělo AMD dodávat APU pro Apple, nedostatek čipů Llano ale lukrativní příležitost pohřbil. APU platformy Brazos jsou prý nedostatkovým zbožím doposud a kdyby AMD objednalo u TSMC více waferů, mohlo prodávat o 4–6 milionů čipů za kvartál víc.

 

MMF24

Stýská se Seifertovi po pozici generálního ředitele?

Hodnocení řadových zaměstnanců a zčásti bývalých se ovšem nemusí shodovat s názorem akcionářů a generálního ředitele Roryho Reada. Takže ačkoliv nelze vyloučit, že Seifert byl nevybíravě vyhozen jako předchozí CEO Dirk Meyer, stejně tak je možné, že odstupující finanční ředitel dostal od jiné společnosti nabídku být opět generálním ředitelem – to tvrdí HardOCP s odvoláním na „zdroje blízké AMD“. Podle zdrojů Bright Side of News se Seifert vrátí do rodného Německa a zakotví u tamního strojírenského giganta Siemense. Jak to bude doopravdy, se pravděpodobně nedozvíme dříve, než v pondělí 1. října.

Zdroj: Bright Side of News